• 2

Nigerijski prinčevi više ne vrebaju sa mejlova, zamenili su ih američki vojnici sa društvenih mreža

Lakoverni građani koji se nadaju velikoj i brzoj zaradi postaju žrtve prevare

  • 2
Americki vojnik, fejsbuk Foto: Shutterstock

Nigerijska prevara postoji već dve decenije, a iako na prvi pogled deluje neozbiljno, podaci pokazuju da na ovaj način lopovi zarade nekoliko miliona dolara godišnje. 

Verovali ili ne, nigerijska prevara u Srbiji funkcioniše još od devedeseth godina prošlog veka, samo što tada žrtve nisu vrbovane preko interneta, nego preko tradicionalne pošte.

Prvi slučaj onlajn tipa ove prevare u našoj zemlji prijavljen je 2009. godine, kad je jedan građanin ostao bez 2.500 dolara.

Princip je uvek sličan: naslednik bogataša iz zemlje zahvaćene ratom, ili političar koji pokušava da prebegne iz svoje države, želi da prebaci velike svote novca, ali mu je u tome potrebna baš naša pomoć. Kažu, debelo će nas nagraditi, samo da platimo siću od nekoliko hiljada evra za administrativne troškove.

I taman kada su ljudi naučili da automatski brišu ovakve mejlove na engleskom jeziku, pojavili su se isti na "google translate srpskom jeziku", a potom i nešto prefinjenije verzije napisane na ćirilici.

cyber criminals sajber kriminal, internet pljačka prevara Foto: Shutterstock

Lakoverni građani koji se nadaju velikoj i brzoj zaradi pristaju da im pošalju svoje lične podatke, uključujući i broj kartice, pa iz cele ove priče izađu sa minusom na računu.

Kada smo i ove ćirilične verzije "provalili", prevaranti su postali domišljatiji, pa su otvorili profile na društvenim mrežama, dali "namučenom" lice i umesto preko bezličnih mejlova u prepisku sa potencijalnim žrtvama ušli preko četova na Fejsbuku.

Svakome od nas je u poslednje vreme Fejsbuk preplavljen zahtevima za prijateljstvo od nepoznatih američkih vojnika sa visokim činovima. I dok većina ovakve zahteve u startu odbaci, onima koji ih prihvate ubrzo će stići poruka na čet.

Sve će početi kao i većina bezazlenih Fejsbuk flertova, uz nekoliko komplimenata kasnije propraćenih pričom o angažovanju u mirovnoj misiji na drugom kraju sveta. Ali, to će biti tek početak. Sledeći korak je ozbiljnije udvaranje, najčešće starijim korisnicama Fejsbuka, a zatim i priča o nekim intimnijim stvarima.

Facebook, Fejsbuk Foto: Pixabay

Takav odnos kulminira vrlo brzo, kada kvazi vojnik otkrije svoj veliki problem, da ima na računu veliku svotu novca za koju bi da izbegne plaćanje poreza. Tu pada i ponuda.

- Rekao mi je da je čuo da bi mogao da pošalje nekome u koga ima poverenja novac poštom, a u mene ima poverenja, samo što prateće troškove slanja mora da plati onaj ko prima paket. Ja jesam starija, al nisam glupa, pa sam tu prekinula svaku komunikaciju - priča Miljana iz Novog Sada.

O ovim malverzacijama pisali su i američki mediji, ističući da je reč o dobro poznatoj grupi prevaranata koji već godinama varaju širom sveta. Najčešće se predstavljaju kao američki vojnici i manipulišu lakovernim ženama kako bi iznudili novac.

Koriste „gugl translejt” u komunikaciji sa žrtvama. Najpre su to bile Amerikanke, ali kako je priča otkrivena, prebacili su se na Evropljanke. Tim povodom se svojevremeno oglasio i FBI, koji je upozorio građane da prevaranti  uvek koriste isti model manipulacije koji uključuje izjavljivanje ljubavi i tužnu priču koja zahteva slanje novca iz jednog od milion razloga.

novac, pare Foto: Pixabay

Tako je nedavno prevarena jedna Hrvatica za skoro 30.000 evra. 

Naime, nepoznati prevarant je u komunikaciji s 53-godišnjakinjom iz Hrvatske napisao da je poslao poštanski paket u kojem se nalazi 600.000 američkih dolara, a koji je kompanija za dostavu, navodno, zadržala u Londonu, pa je za paket potrebno platiti otkupninu.

Za više od 200.000 kuna (oko 30.000 evra) prevarena je 53-godišnjakinja s područja Osječko-baranjske županije koja je na različite bankovne račune uplaćivala novac muškarcu koji se predstavio kao američki vojnik u Afganistanu. Paket joj nikada nije stigao.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    8. februar 2021 | 16:54

    Svaki Srbin ili srpkinja koji hoće da "pomognu" američkom vojniku su za ozbiljno posmatranje. Pa čak i da ostanu bez para. Toliko o tome. Mada vraća me sećanje i na one koji su zdušno pomagali okupatore Nemce tokom rata 1941-45.-ta. Pa im posle đavo bio kriv.

  • Miki

    8. februar 2021 | 16:26

    Ima ih svuda iz Azije severna srednja Afrika juzne Amerike a iz Evrope Engleska Irska i Francuska ali ako su lakoverni onda i nagrabuse 👍👍👍👍😠😠😠😠😠

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>