• 0
 ≫ 

Kompanije spremne za rikverc: Manjak sitnih, ali značajnih delova potpuno poremetio proizvodnju

 ≫ 

Azijski proizvođači poluprovodnika rade iz sve snage, kako bi povećali proizvodnju, ali je činjenica da će ponuda biti manja još nekoliko meseci

  • 0
menjač Foto: Pixabay

Dženeral Motors (GM) će produžiti obustavu proizvodnje u tri fabrike u Americi, i to najmanje do sredine marta, a sve zbog globalne nestašice čipova. U preostala dva pogona proizvodnja vozila biće samo delimična.

Fabrike u kojima je proizvodnja obustavljena nalaze se u Ferfaksu u Kanzasu, u kanadskom gradi Ingersom u Ontariju i u San Luis Petosiju u Meksiku. Tamo se proizvode modeli automobila Ševrolet Malibu sedan i Bjuik Enkor, Kadilak XT4, GMC Terejn, Ševi Ekvinoks i Treks krosover.

Rojters dalje navodi da su akcije ove kompanije, nakon objave, pale za 1 odsto. Problem sa čipovima traje već neko vreme.

Do nestašice čipova je došlo zato što je pandemija podstakla veliku potražnju među proizvođačima uređaja za zabavu, a to su televizori, muzički uređaji i konzole za video igre, zatim biotehnološki i računarski sektor. Trenutno su pogođeni mnogi proizvođači automobila.

Među njima su Tojota, Folksvagen, Stelantis - zajednička kompanija Fijata i PSA, zatim Ford, Reno, Subaru, Nisan, Honda i Mazda.

Azijski proizvođači poluprovodnika rade iz sve snage, kako bi povećali proizvodnju, ali je činjenica da će ponuda biti manja još nekoliko meseci. Nemački proizvođač čipova Infineon smatra da će se nestašica u narednom periodu čak pogoršati, izveštava britanska agencija.

Toyota RAV4 2019 Toyota RAV4 2019 / Foto: Toyota

Procena je da će ovaj problem uticati na pad globalne proizvodnje u prvom kvartalu, za više od 670.000 vozila, i da će potrajati do trećeg kvartala, objavio je IHS Markit, a AutoForekast Solušens predviđa da bi ukupna izgubljena proizvodnja u 2021. mogla iznositi milion vozila.

Honda i Nisan navode da će u tekućoj finansijskoj godini prodati ukupno 250.000 automobila manje. Manjak čipova za vozila pogodio je i Ford, tačnije proizvodnju njegovih visoko profitabilnih pikap modela F-150.

Ta kompanija je izvestila da bi mogla da izgubi 10 do 20 posto planirane proizvodnje vozila u prvom kvartalu što bi moglo da rezultira padom zarade od milijardu do 2,5 milijardi dolara. Stelantis će takođe imati "prazan hod" od tri nedelje, do kraja februara, u Ontariju.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>