• 5

Naši zubari su digli cene još na početku korone, sad se žale i u svetu

Prema istrživanjima, najviše žalbi ima na zubare

  • 5
Stomatolog Foto: Pixabay

Biznisi poput frizera, staračkih domova, zubara i restorana naplaćuju više cene usluga od početka pandemije, kako bi pokrili troškove obavezne dezinfekcije i čišćenja prostorija i alata sa kojima rade, žale se njihovi korisnici u SAD.

Od početka pandemije ove profsije, koje rade direktno sa ljudima, dužne su da mnogo češće nego ranije detaljno čiste opremu. Tako su pojedini domovi za stare uveli dodatni trošak za klijente, a to su maske, za koje mesečno naplaćuju 900 dolara. Istina, u ovu cenu ulaze i sredtvs za čišćenje, kao i dostava hrane.

Više od 510 pritužbi na ovakav nalin rada stiglo je iz 29 zemalja.

- Odgovor na pitanje ko je zadužen za plaćanje ovih troškova je komplikovan. Činjenica je da imamo dodatne troškove, svi mi, a bil bi nepravedno tražiti od ovih profesionalaca da ih sami snose - kaže jedan doktor.

I dok u pojedinim američkim državama zakoni štite potrošače od ovakvih, dodatnih, troškova, u drugim ih omogućava, ali pod uslovom da se tačno zna šta se plaća.

hairdresser frizer, frizure Foto: Pixabay

Nakon što je 45 korisnika domova za stare reklo da im je naplaćeno dodatnih 900 dolara za obroke i usluge čišćenja, advokati su upozorili ove ustanova na ovu vrstuprebacivanja troškova.

- Ova pandemija je prouzrokovala finansijski slom za mnoge, ali to ne znali da kompanije imaju pravo da nameću dodatne troškove klinetima, pogotovo ako su im klijenti stari ljudi koji već žive od niskoh primanja - napisali su advokati u dopisu.

Prema istrživanjima, najviše žalbi ima na zubare. I dok neke osiguravajuće kuće pokrivaju dodatne troškove koje nameću zubari, pa i ovu vrstu, ima oni koji to ne žele, pa se troškovi na kraju svale na pacijente. O tome je Telegraf Biznis pisao - i našm zubarima je to bio izgovor. 

Cenu usluga povećali su, tvrde, i frizeri i berberi, kojima takođe pređašnja cena nije pokrivala sve dodatne troškove koje im je nametnula pandemija.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beka

    12. februar 2021 | 18:50

    Frizeri vec spustaju cene jer je konkurencija velika. Na svakom cosku je salon

  • Krezubi

    12. februar 2021 | 17:46

    Trebalo je malo o našima a ne o američkim! E pa od mene: Već duže vreme pokušavam dovesti u red moje zube a nisam u mogućnosti kod privatnih jer nemogu izpratiti njihov cenovnik a i inače imam neko pravo to da dobijem preko državne službe uz propisanu nadoknadu. Ali gle, prvo mi nude da idem kod privatnika po njihovoj preporuci (znači u talu su), ja naravno odbijem, oni obećaju da će mi uraditi i stave me na listu — ne pozivaju, i tako prođu dve tri godine. Odem pre nekoliko meseci a oni: Sad je korona, pa nemamo materijala, i tako — slušam ih i nemogu da verujem ( pa to da nema materijala slušao sam pre 25 godina za vreme rata i sankcija i raspada zemlje) i razmišljam: da li taj nedostajući materijal neide možda privatnicima, njihovim poslovnimprijateljima kojima su hteli da me pošalju!? Tako je u mome mestu, moje lično iskustvo! Možda bi kriminalistička policija mogla malo više da češlja zdravstvo, i državno i privatno!?

  • Sramota

    12. februar 2021 | 22:19

    Platila sam belu plombu koja je ispala posle dve nedelje - 4000 din i šta sad?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>