• 29

Kolege, zašto?! Pitali smo stomatologe šta misle o korona taksi koju naplaćuju zubari u Beogradu

Stomatološka komora Srbije apeluje na sve svoje članove i na pacijente da se pridržavaju svih preporuka za stomatološke ordinacije

  • 29
Zubar Foto: Pixabay

Zubari su, podsetimo, počeli da naplaćuju tzv, korona taksu, odnosno, u obaveštenjima svojim pacijentima, naveli su i koliko više moraju da plate stomatološke usluge zbog novonastale situacije.

Tako su pojedine stomatološke oridinacije u Beogradu, među ostalim stavkama navele i tu da će vam "dodatna mikrobiološka zaštita biti naplaćena u iznosu od 1.700 dinara nakon svake posete.

Kako su za Telegraf Biznis rekli iz Nacionalne organizacije potrošača (NOPS), stomatolozi nisu imali osnova da uvećaju po tom osnovu cene svojih usluga. 

Pitali smo zatim i kolege stomatologa, da li su na ovu promenu imali pravo?

Kako su rekli za naš portal iz Stomatološka komore Srbije,  takozvana COVID taksa nije propisana od strane Stomatološke komore Srbije, kao ni od nadležnih državnih institucija.

Na to sam nam juče, podsetimo, prvi i ukazali iz NOPS. 

- Naplata bilo kakve takse nije moguća s obzirom da takva usluga nije obuhvaćena u Nomenklaturi stomatoloških usluga - rekao je za Telegraf Biznis prof.dr Vitomir Konstantinović, direktor Stomatološke komore Srbije.

Kao i za vreme vanrednog stanja tako i u trenutnoj  epidemiološkoj situaciji Stomatološka komora Srbije apeluje na sve svoje članove i na pacijente da se pridržavaju svih preporuka za stomatološke ordinacije, ističe naš sagovornik.

Zubar, obaveštenje Ovako izgleda deo obaveštenja/Foto: Shutterstock, Pixabay

U Srbiji još nije definisana kazna za ovakvu praksu, tako da i dalje ostaje na nivou preporuke.

Dodatni problem je što su naše inspekcije u ovom okolnostima "zatrpane" poslom, i što nemaju kapacita da sve kontrolišu.

Podsetimo, još pre nekoliko meseci predstavnici Kriznog štaba su naveli da ćemo morati svi da nađemo način da se zajedno borimo sa korona virusom i njegovim efektima. U tom smislu, epidemiolog Predrag Kon je naveo da svaki poslodavac mora da obezbedi svoje radnike i svoje radno mesto ili u suprotnom, da se jednostavno zatvori.

- Zaštita zaposlenih je svakako u nadležnosti poslodavca. Ako poslodavac nije u stanju to da obezbedi, onda ima i on problem i svi mi zajedno. Posebno ti radnici. On mora da iznađe rešenje ili da prekine sa radom.. . Mislim da je to logično - istako je tada Kon.

(V.B-Lj.R.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dario

    17. jul 2020 | 16:38

    Ako vi smatrate da je bolje zalepiti vestacke nokte za 2000 din ili staviti mini val, izvuci pramenove za 5000 do 7000din ili iscrtati japanske obrve za 150 evra, kupiti paklicu cigara za 350 din i popusiti ih istog dana, vi cete to platiti i uraditi. Muski ce dati na auto, benzin, kladionicu, alkoholna zestoka pica, ali samo ispada da vam plomba skupa. A jeftinija je usluga od svih nize rangiranih poslova u svetu. I uzmite u obzir strucnu spremu, kostanje opreme i obrazovanja, trajnost izlaznog rada. Za godinu dana, vise cete platiti kablovskom operateru nego sto cete uloziti tokom dve godine u svoja usta, zube, zdravlje. Tokom 10 godina za internet cete dati vise novaca nego sto cete za zube, za ceo zivot. Istina? Troskove za alkoholna zestoka puca, pivo, kladionice i majstore na crno, za "cast", za "ruke" i da nespominjem. Za zubarsku ordinaciju vam treba 6 godina fakulteta, godinu staza i minimum 15.000evra u opremi(masina i autoklav). Znaci mnogo vise od frizera i kozmeticara a njihove usluge kostaju bezmalo duplo i troduplo. 1000 dinara vam je 5 minuta pesme na harmonici u kafani, nije kofer zlata. 1000 dinara je da castite majstora. Ovih 1000 dinara ulozite u bezbednost. Svoju. Lose mesto ste izabrali za stednju. Ustedite na pivu, vinu, cigarama, taxi voznji.

  • Darko1

    17. jul 2020 | 15:31

    Kovid zahteva bolju masku od hirurske jer kao profesionalac morate da se stitite. Minimum Kn95 masku, jedna maska kosta 200din sada a u martu/aprilu su preko udruzenja kostale 240 din za jednu masku. Maske su jednokratne. Vizir je jednokratan 300din(matira od alkohola i ne omogucava precizan rad ako se prebrisava alkoholom). Jednokratni, papirnati mantili su oko 300din.Litar alkohola 96% je oko 400din, a u martu se kretao i do 800 dinara.Posle godinu dana prebrisavanja sedista alkoholom,skaj puca(nije predvidjen da se tretira alkoholom a mora zbog kovid virusa) i mora da se presvuce, da vas ne bi kaznila inspekcija. Presvlacenje stolice kosta zavisno od mebla, preko 150 evra, ponegde i par stotina evra, zavisno od majstora i materijala. Obavezno je za pacijente imati i gel za suvo pranje ruku pacijenata, nije dovoljan alkohol znaci. Ako propisu skafandere kao obavezne, oni nisu ispod 1000 do 1500 din. Sve to kosta. Mene cudi zasto komora ne obezbedi ta sredstva o svom trosku, jer tu opremu mora neko da kupi, plati pdv. Ako to po njima nije nista strasno, neka ih i plate. Krivica je na stomatolozima ako se ne pridrzavaju strogih mera i cistih mantila, onda oni sire virus i odgovorni su, a ako zele da zastite i sebe i druge pacijente onda su oni krivi jer naplacuju opremu. Ko ce da plati zastitnu opremu? Kutija cigareta je 300 din, pesma na harmonici 1000din u kafani a smeta vam bezbednost? Turbina zubarska od 450.000 obrtaja u minuti kontaminira sve u krugu od 3m od pacijenta

  • tea

    17. jul 2020 | 14:16

    kakva je to mikrobioloska zastita za 17oo din oni su i ranije nosli maske i rukavice?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>