• 0

Radnici na daljinu žele da nasele egzotična mesta: Ipak, rampa još nije podignuta

Bali i Bangkok su prvi na listi želja iz 2020, ali se pri vrhu nalaze i Tajland, Vijetnam, Portugal, Meksiko...

  • 0
foto Pixabay Foto: Pixabay

Radnici na daljinu su postali posebna, masovna kategorija otkako je nastupila globalna pandemija. Više nisu samo jedan mali procenat radne snage.

Kompanijama je do skoro bilo nezamislimo da njihovi stalno zaposleni rade na taj način, jer se remote work obično vezuje za frilensere. Međutim, tržište rada se rapidno promenilo u korak sa izazovima koje je nametnula kriza.

Radnici na daljinu shvataju da mogu da rade sa bilo kog mesta na planeti, samo im je potrebna internet veza. A od svih tih magičnih mesta, najradije biraju Aziju: i to Bali i Bangkok.

Posebno su Evropljani zainteresovani za viza programe namenjene digitalnim nomadima. Ali, još uvek nijedna azijska zemlja nije zvanično otvorila svoja vrata ovoj vrsti radnika.

S druge strane, ezgotične destinacije Centralne i Južne Amerike mogu biti alternativa. Ipak, to nije ono što radnici sa zapada primarno žele.

Prema podacima globalnog Booking.com istraživanja, od 20.000 "putnika" koji rade na daljinu, više od 33% je razmatralo da promeni lokaciju sa koje rade. Od top 10 destinacija poželjnih za rad, iz studije iz 2019, četiri se nalaze na azijskom kontinentu.

Na prvom mestu je Tajland, zatim slede Vijetnam, Portugal, Meksiko, Španija, Singapur, Bahrein, Ekvador, Malezija i Češka Republika. Od prošle godine, radnici žele i Bali. Singapur i Hongkong su više za biznis magove, jer nude, kako navodi CNBC, "premijum infrastrukturu i poslovne mogućnosti".

Međutim, Bali je formalno zatvoren za strane turiste, iako neki pronalaze načine da stignu do njega. Special Tourist Visa, program koji je uveo Tajland, dozvoljava strancima da ostanu do 90 dana, ali uz određene uslove: tu je karantin od 14 dana, kao i zdravstveno osiguranje pokriveno sa najmanje 100.000 dolara.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>