• 90

Ko je u Srbiji dobio 1.620 evra, a ko 2.130? Ovako izgleda kad se sabere ukupna pomoć države

Koliko je tačno dobio kroz tri paketa i minimalce

  • 90
Sinisa Mali, pomoc drzave, korona virus 2021 novo Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vlada Srbije usvojila je novi, treći, paket ekonomske podrške od 249 milijardi dinara, kojim je predviđena direktna novčana pomoć i građanima i privredi. 

Treći paket pomoći će se finansirati kroz budžet i najveći deo sredstava biće obezbeđen iz rezervi u budžetu. Svi punoletni građani, njih 6,1 milion dobiće po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru.

Penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra. Prva isplata 50 odsto minimalne zarade za preduzetnike, mikro mala i srednja preduzeća predviđena trećim paketom mera podrške očekuje se 8. aprila. Novim paketom predviđene su tri isplate polovine minimalca za mart, april i maj.

Prijava poslodavaca koji nameravaju da koriste tu podršku koju daje države biće jednostvna i počeće od 1. marta na sajtu Poreske uprave.

A kako to izgleda u ciframa po svakom radniku?

- Kroz tri paketa svaki radnik Srbije dobio je 1.460 evra pomoći. 

Kada se na to doda doda pomoć države za sve punoletne građane, od 100 evra prošle i 60 evra ove godine, to je ukupno 1. 620 evra po zaposlenom u privatnom sektoru. Takvih je milion i po radnika.

- Svaki radnik iz industrija koje su posebno bile pogođene korona-virusom (hotelijeri, ugostitelji), samo kroz minimalne zarade država je pomogla sa 1. 970 evra. 

Ako se na to doda 160 evra, to je ukupno 2. 130 evra od države za te radnike. 

I za ovaj paket, država je odredila određene uslove, a najvažniji za radnike jeste, da li će biti produžen i rok za otpuštanja, u skladu sa isplatama minimalca.

Ministar finansija je ponovio da i ovaj novi, treći paket mera podrazumeva uslov da nema otpuštanja radnika tri meseca posle isteka pomoći, odnosno minimalca.

Dakle, uslov za dobijanje pomoći države je, kao i tokom prvom paketa, neotpuštanje više od 10 odsto radnika.

Prijavljivanje građana počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    11. februar 2021 | 20:30

    Nisu dobili radnici nego robovlasnici (čitaj "poslodavci")... Na račun sam dobio taj deo koji je "država" uplatila i razliku do plate. Dakle, radnik nije dobio apsolutno ništa

  • Stevan

    11. februar 2021 | 23:20

    Radnik koji je radio redovno za vreme korone od države nije dobio ništa. Sam je zaradio svoju platu. Tako da je država uglavnom pomogla gazdama

  • Mosa

    11. februar 2021 | 19:44

    Aj bre ne lazite vise ko da smo retardirani pa ne znamo ,dobili smo po 100 e od drzave I to je to a to sto ste dali po 3 minimalca to ste dali poslodavcima a ne radniku,ja sam radio I zaradio svoju platu I nista nisam dobio I neznam ni jednog ko je dobio taj minimalac mimo svoje zaradjene plate tako da dosta vise sa lazima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>