• 33

Najveća dilema: Evo kada će tačno penzioneri da dobijaju još 50 evra od države

Nije bilo jasno kada će penzionerima biti uplaćeno još 50 evra

  • 33
Novi paket mera države, mere, 30 eura, 50 evra, Biznis grafika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Novi paket mera podrške srpskoj privredi i građanima biće "težak" 2,5 milijardi evra, i sadržaće četiri grupe mera.

Svim građanima Srbije koji se u maju budu prijavili, država će uplatiti 30 evra u maju i 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra. Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra. Takođe, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro i malim preduzećima primiće ukupno po 48.000 dinara, što je jedna od mera novog paketa podrške privredi u borbi protiv posledica pandemije.

Država će, naime, radnicima isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade.

Jedna grupa mera odnosi se na direktnu pomoć građanima, pa će tako svi koji se u maju budu prijavili dobiti od države po 30 evra u maju i novembru, a penzioneri još 50 evra. Tako će penzionerima biti isplaćeno ukupno 110 evra.

I kao što smo objasnili u prethodnom tekstu, svim građanima Srbije koji se u maju budu prijavili na telefon, država će uplatiti 30 evra u maju i 30 evra u novembru, ali je ostala dilema kada će penzionerima biti uplaćeno dodatnih 50 evra na to. 

Kako nam je potvrđeno, najstariji sugrađani dobiće dodatnih 50 evra u septembru.

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je da će prijavljivanje za novi paket pomoći građanima početi u aprilu. Mali je rekao da je jedan deo velikog paketa ekonomske pomoći usmeren ka svim punoletnim građanima.

Kako do prijave?

 

Najavio je da će se sa prijavljivanjem krenuti u aprilu, a način će biti isti kao i prošle godine.

- Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati - objasnio je ministar.

- Naši najstariji sugrađani dobiće dodatnih 50 evra, ukupno 110 evra pomoći za one za koje smatramo da su i najugroženiji - istakao je Mali.

U prvom paketu mera pomoći privredi i građanima, koji je donet krajem marta 2020. godine, svaki punoletni građanin Srbije dobio je po 100 evra.

Svi koji su želeli državnu pomoć od 100 evra trebalo je sredinom maja da se prijave elektronskim putem preko sajta Uprave za trezor ili putem telefona kol centra. Sve što je bilo potrebno da građani urade nakon ulaska na sajt je da kliknu na polje "Podnošenje prijave" i tamo unesu svoje podatke - JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Građani koji nisu imali otvoren račun u nekoj banci trebalo je da, u padajućem meniju, kliknu na banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time su se automatski prijavljivali za ovu pomoć. Na taj način im je otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski računi su ugašeni.

Prilikom prijave bilo je potrebno i označiti polje kojim se potvrđuje saglasnost za obradu ličnih podataka, a nakon prijave svi su mogli i da provere status svoje prijave.

Primaoci penzija i korisnici novčane socijalne pomoći su automatski prijavljeni za isplatu jednokratne pomoći, odnosno nema potrebe da se prijavljuju.

Video: Mali: Krajem godine početak izgradnje prve linije metroa u Beogradu

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktor

    29. januar 2021 | 10:57

    Nezaposlene niko ne gleda niti spominje a jedini su koji nemaju prihod a svi ostali imaju barem neki. Ali sada razumem kako drzava hoce da resi problem nezaposlenih a to je da umru od gladi verovatno. Nazalost ovde tek dolazi doba velikog kriminala na svakom ćosku jer je narod gladan a glad ne bira sredstva. Nemamo za leba ali je bitno da imamo fontane i spomenike na koje se bacaju milioni eura...

  • slavko

    29. januar 2021 | 10:08

    Kakvo ponizenje . Auuu 50evra

  • Zoran

    29. januar 2021 | 10:41

    A nezaposleni opet nista

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>