• 0

Nakon sunovrata sredinom 2020, evrozona i EU se oporavljaju: BDP u padu, ali raste broj zaposlenih

U jeku pandemije, u periodu od aprila do juna, bruto domaći proizvod evrozone je potonuo za 11,7 odsto

  • 0
evro Foto: Pixabay

Bruto domaći proizvod evrozone pao je, prema desezoniranim podacima, za 0,6 odsto u četvrtom kvartalu 2020. u odnosu na prethodno tromesečje, prema fleš proceni zavoda za statistiku EU, Evrostata.

Istovremeno, privreda Evropske unije je u poslednja tri meseca prošle godine zabeležila pad od 0,4 procenta na kvartalnom nivou, navodi se u saopštenju, objavljenom danas na zvaničnoj internet stranici Evrostata.

Privrede evrozone i EU su prethodno, u trećem kvartalu 2020, registrovale snažan oporavak od 12,4 posto, odnosno 11,5 procenata respektivno, nakon sunovrata tokom drugog tromesečja, najvećeg od kada je 1995. počela da se vodi ta evidencija.

Naime, u jeku pandemije, u periodu april-jun, BDP evrozone je potonuo za 11,7 odsto, a ekonomija EU za 11,4 procenta, podseća statistički zavod Unije. Takođe, dodaje da je u poređenju sa četvrtim tromesečjem 2019. privreda evrozone pala za 5,0 procenata tokom poslednja tri meseca lani.

BDP 27-članog bloka opao je tada za 4,8 procenata, prema desezoniranim podacima. Evrozona je u celoj 2020. godini zabeležila ekonomski pad od 6,8 posto, a EU - pad od 6,4 odsto, prema prvoj proceni Evrostata, zasnovanoj na kalendarski i sezonski prilagođenim kvartalnim podacima.

Statistički zavod je objavio i da su oba regiona u četvrtom kvartalu 2020. registrovala rast broja zaposlenih za 0,3 procenta, u odnosu na prethodno tromesečje.

U odnosu na četvrti kvartal 2019, zaposlenost u evrozoni je međutim smanjena za 2,0 odsto, a u EU za 1,7 posto. Na nivou cele prošle godine, zaposlenost u zoni jedisntvene valute je pala za 1,8%, a u EU za 1,6 posto.

Video: Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>