• 33

Bil Gejts: Bogate zemlje treba da pređu na 100% veštačku govedinu

Američki milijarder zahteva odgovorniji stav razvijenih zemalja prema okolini, dok promoviše svoju knjigu "Kako izbeći klimatsku katastrofu"

  • 33
Bil Gejts, Govedina

Foto: Freepik.com. Profimedia/MAXPPP

Bil Gejts u poslednje vreme, čini se više nego bilo ko drugi, promoviše važnost očuvanja planete i zaustavljanja klimatskih promena, na koje negativno i utiču proizvodnja hrane, tačnije mesa, kao i fosilna goriva, naftne kompanije itd...

Neke farme već proizvode 3D "štampano" meso, nastalo od životinjskih ćelija, tako da se izbegne klanje. Takođe, počelo je posluživanje veštačkog mesa, recimo piletine iz laboratorije, u restoranima.

Gejts je izdao knjigu "Kako izbeći klimatsku katastrofu", a između ostalog navodi da "bogate zemlje treba da pređu na 100% veštačku govedinu", u cilju rešavanja problema efekta staklene bašte.

Suosnivač Majkrosofta dalje navodi da će svetu, osim podrške tehnologije, biti potrebna i pomoć vlada sveta, kako bi se izbegle klimatske neprilike. Za magazin "MIT Technology Review" je rekao da će neke vlade biti ograničene u tome, zbog svog budžeta.

- Ne mislim da će 80 najsiromašnijih zemalja jesti sintetičku govedinu. Ali mislim da bi sve razvijene zemlje trebalo da pređu na takvo meso - istakao je američki biznismen.

Prema istraživanjima, štetne emisije su dostigle rekordne nivoe, a dobrim delom, navodi se, tome doprinosi uzgajanje krava. Količina metana u atmosferi masovno je porasla između 2000. i 2017. godine, što je dovelo do porasta globalnog zagrevanja do četiri stepena Celzijusa.

Naučnici upozoravaju da je ovo opasan prag za "prelaženje", što dovodi do povećanog rizika od prirodnih katastrofa, usled ekoloških poremećaja, koji bi prouzrokovali masovnu glad i migracije.

Dodatni problem u vezi sa veštačkim mesom je što, ističu stručnjaci, tehnika proizvodnje sintetičke govedine nije ekonomična. Kompanije koje se bave ovim alternativnim pristupom, čine manje od 1% u industriji mesa.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubo

    Dokle vise cudoviste jedno,zar ti nije dosta zla koje si sa sebi slicnima covjecanstvu nanio,stani covjece!

  • nik

    Proizvodnja vestackog mesa zaustavila bi ubijanje i masakar zivotinja koi se sada desava u svetu .

  • Marko Predator

    Tako nas i avioni zaprašivaju pa kažu korona je

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke