• 8

Da li to još jedan nemački trgovinski lanac ulazi na tržište Srbije?

Naše tržište, ali i evropsko, naviknuto je uglavnom na nemačke brendove

  • 8
Mere, ruski trgovinski lanac

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Tržište Srbije sve je interesantnije za trgovinske lance, pa se posle ulaska ruskog Mere, šuškalo da bi i lanac Billa mogao da uđe na tržište Srbije i to prvo u Vojvodinu.

Tragovom ove informacije, proveravali smo prethodnih dana o čemu je reč. Međutim, prema našim saznanjima, istina je da koncern još ne pregovara o dolasku na tržište Republike Srbije.

Trgovinski lanac BILLA posluje i na tržištu Republike Austrije, odakle je izgleda i došla ova informacija, a nalazi u okviru kompanije REWE International. Kompanija REWE International je u vlasništvu nemačke grupacije REWE Group koja osim ovog lanca poseduje još nekoliko sistema.

Nakon što se povukal iz Hrvatske i Rumunije, Billa je počela da se širi u Bugarskoj i broj svojih marketa tamo dovela je do 131. To je bio dokaz da ne odsutaje od investicija na Balkanu, ali izgleda još samo u okvirima granice određenih zemalja.

Poslednji novootvoreni supermarket nalazi se u Sofiji, u kojoj Billa ima veliki udeo. Karakteristično za kompaniju jeste da veličina objekata i veća od standardne veličine supermarketa.

Inače, kada pominjemo tržište Austrije, najveći trgovinski lanac koji se nalazi u austrijskom porodičnom vlasništvu, je SPAR Österreichische Warenhandels AG.

Ova kompanija je u nekoliko navrata, počev od 2000. godine, istraživala i razmatrala mogućnost dolaska na tržište Republike Srbije ali je svaki put rukovodstvo odustajalo od takve namere.

Bila logo

Foto: Wikipedia

Naše tržište, ali i evropsko, naviknuto je uglavnom na nemačke brendove kada su prodavnice u pitanju, ipak konkurencija im stiže a širi se i na Srbiju. 

Probijaju se brzo probio svojim poslovnim modelom, i konceptom "niske cene svaki dan".  Međutim, činjenica koja se zaboravlja je da bi takvi centri trebalo da budu 25 kilometara od centra grada (jer se radi uglavnom o outlet prinicipu poslovanja).

Bila austrijski je lanac supermarketa prisutan u 9 evropskih zemalja sa preko 1.500 filijala. Naziv supermarketa je skraćenica od nem. BILliger LAden što u prevodu znači „jeftina prodavnica“.

Da li biste vi voleli da vidite Billa lanac u Srbiji? Pišite nam u komentarima. 

Video: Prebizarno! Kupuje lica ljudi širom sveta i pravi maske: Cena je samo 775 evra

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dis

    Nismo mi navikli na nemacke trgovine,nego mora tako. Evropsko trziste je prvo nemacko, pa svi ostali. Ko je na evropskom putu,primoran je to da postuje

  • Aleksandar

    Prosto je neverovatno da nama trebaju strani trgovinski lanci. Da li je to zaista takav posao da niko to od domacih privrednika ne moze da radi. Kupiti robu zaracunati zaradu I poslagati je u rafove nije bas nuklearna fizika, ali ne nama trebaju stranici

  • Bosiljka

    Ni ovi koliko ih imamo nemaju potrosaca dovoljno. Previse marketa a para sve manje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke