• 13

Važno za radnike u Srbiji: Stari odmor možete da iskoristite i 2022. godine. Ovo su detalji

Preporuka je da bar prvi deo u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno iskoriste

  • 13
odmor kod kuce, pesak dnevda soba Foto: Shutterstock

Privreda se trudila da se sačuva od korone, ali neretko je veliki teret prenet baš na radnike. Zbog toga su godišnji odmori tokom 2020. godine ostali u drugom planu, pa trenutno u pojedinim kompanijama muku muče sa organizacijom slobodnih dana i zaostalih odmora.

Mnogi zaposleni nisu bili u prilici da iskoriste godišnji odmor, što zbog prirode posla u vanrednim okolnostima, usled epidemije koronavirusa ili zbog bolovanja koje su bili primorani da uzmu, jer su virusom zaraženi ili su, zbog kontakata sa obolelim bili u samoizolaciji.

Zbog toga je upravo Vlada Srbije donela Zaključak, kojim preporučuje svim poslodavcima na teritoriji Srbije da zaposlenima koji nisu iskoristili sve dane godišnjeg odmora za prošlu godinu omoguće da taj odmor započnu i iskoriste u 2021. godini.

Proveravali smo o čemu se tačno radi.

- Preporučuje se svim poslodavcima na teritoriji Republike Srbije da zaposlenima omoguće da pripadajući odmor za 2020. godinu započnu i iskoriste u 2021. godini, najkasnije zaključno sa 30. junom 2022. godine, kao i da omoguće da deo godišnjeg odmora iz 2019. godine iskoriste najkasnije do 30. juna 2021. godine, a pre korišćenja pripadajućeg godišnjeg odmora za 2020. godinu - rekli su za Telegraf Biznis iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Kako nam objašnjavaju, Zaključkom se produžavaju rokovi propisani Zakonom o radu za korišćenje godišnjeg odmora zaposlenima koji zbog objektivnih okolnosti nastalih usled epidemije zarazne bolesti COVID-19 nisu bili u mogućnosti da iskoriste pripadajući godišnji odmor za 2020. godinu i deo godišnjeg odmora za 2019. godinu.

- To se odnosi na zaposlene koji zbog prirode posla u vanrednim okolnostima usled epidemije zarazne bolesti COVID-19, zbog privremene sprečenosti za rad usled oboljenja od zarazne bolesti COVID-19 ili zbog određivanja izolacije/kućne izolacije u skladu sa zakonom nisu iskoristili pripadajući godišnji odmor za 2020. godinu i/ili deo godišnjeg odmora iz 2019. godine do kraja 2020. godine - navode nam u resornom ministarstvu.

Kako dalje objašnajvaju za naš portal, pošto se ovaj zaključak odnosi na sve poslodavce na teritoriji Republike Srbije, istim je stavljen van snage Zaključak Vlade Republike Srbije od 15. decembra 2020. godine, koji se odnosio samo na produženje korišćenja godišnjeg odmora za određene kategorije zaposlenih u ustanovama u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i Ministarstvu zdravlja.

Kako su se nakupili odmori i slobodni dani, trenutno u pojedinim kompanijama muku muče sa organizacijom zaostalih dana.

Osim dogovora poslodavca i radnika, mora da se poštuje i slovo zakona, a on kaže odredbu da zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa ovim zakonom.

Kolika će biti plata?

Kalendar januar 2021, novac dinari Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Kako su rekli za Telegraf Biznis u Ministarstvu rada, o odmoru odlučuje poslodavac u dogovoru sa zaposlenim.

Zaposlenima koji odsustvuju sa rada po osnovu odredbe člana 116. Zakona se garantuje isplata naknade zarade u visini 60% prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, s tim da ta naknada ne može biti manja od minimalne zarade.

S druge strane, za vreme korišćenja godišnjeg odmora zaposleni ostvaruje pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.

Šta da radite i kome da se žalite ako nije tako?

Ukoliko zaposleni smatra da su njegova prava iz radnog odnosa povređena, može se obratiti nadležnoj inspekciji, kažu nam u Ministarstvu.

Za grad Beograd, ukoliko je razlog obraćanja smanjenje plate i druge pojedinosti u vezi sa radnim odnosima, zaposleni može da se obrati na broj 011/2602 – 593, dok je za prigovore u vezi sa kršenjem propisanih mera bezbednosti i zdravlja na radu broj 011/2606 – 555.

Za druge gradove, zaposleni mogu da kontaktiraju nadležnu inspekciju rada u svom mestu ili okrugu.

Da li imate mnogo zaostalog odmora?

Video: Popunjeni smeštajni kapaciteti na planinama i u banjama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 025

    18. februar 2021 | 14:10

    Kako da ne,kod privatnika i ovaj sto ti pripada nema,ahahaha

  • Max

    18. februar 2021 | 13:38

    Oce al na Sv. Nikada.....Džaba narod ima god kad šegovi i poslodavci ne daju u pojedinim firmama da se iskoristi jedan deo kad želiš a drugi deo kad odredi poslodavac.....Propalo je meni i sati i dana od godišnjeg dosta. Više bi me kostalo da sam pokrenuo sudski proces no što vredi odmor....To poslodavac dobro zna i koristi

  • Kuvar

    18. februar 2021 | 13:39

    A sta da rade oni kojima poslodavci ne daju pun godisnji odmor,kojima vikend racunaju isto kao radni dan u odmoru,koji ne mogu da iskoriste odmor onda kad oni to zele iako su prijavljeni za stalno,oni koji su prijavljeni na minimalcu i za godisnji odmor ne dobijaju novac koji je takozvani "čast"? Sta cemo sa tim ljudima kada niko nijee na njihovoj strani? Kada uvek i uvek jedna koverta resava problem onome kome ste obratili za pomoc? I to nije retkost kod privatnika to je čest problem i javlja se u 80-90% slucajeva.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>