• 3

Nemci pustili naše vozače kamiona: Satima se mrzli, konačno prelaze granicu

, Telegraf Biznis

Konačno manje gužve na granicama, ali problem još nije rešen

  • 3
Granica, kamion

Foto: Shutterstock

Prevoznici iz Srbije, ali i čitave Evrope koji su satima i satima bili na na ulasku u Nemačku, konačno su krenuli dalje, saznaje Telegraf Biznis.

Kako je potvrđeno našem portalu, ubrzana je procedura za naše vozače kamiona koji su proveli sate na snegu i niskim temperaturama čekajući testiranje i rezultate na nemačkoj granici.

- Kamioni dolaze do samog terminala gde se vrši testiranje, bez zadržavanja i čekanja - rekao nam je Nenad Zdravković iz kompanije Milšped, čiji kamioni su čekali prethodnih sati.

Prema njegovim rečeima, procedura je ubrzana ali problem nije sasvim rešen.

- Snega nema, zato je manja gužva. I dalje se traže testovi. Ako sve ostane isto, očekujemo da bi novi udar i nove gužve mogle da uslede u nedelju i ponedeljak - navodi nam Zdravković.

Podsetimo, problemi su nastali kada je Nemačka uvela nove mere za ulazak u zemlju koje podrazumevaju obavezno PCR testiranje i za sve vozače kamiona, što do sada nije bio slučaj, čak ni tokom vanrednog stanja u martu prošle godine. Zbog toga su naši vozači satima čekali testiranje i rezultate, kako bi mogli da stignu na destinaciju u Nemačkoj.

PCR testranje međutim i dalje ostaje na snazi, ali je danas znatno manje gužve na prelazima jer je i sneg stao. 

U 14 h sati, na ulasku u Češku nije bilo zaustavljanja. Takođe, na prelazu Waidhosu nema gužve, kao ni na Ustenad Labenu. Testiranje se odvija bez zadržavanja i čekanja.

Zbog uvođenja novih mera koje su pretile da blokiraju transport ne samo iz Srbije već i čitave Evrope, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uputio je pismo nemačkom državnom sekretaru u Ministarstvu saobraćaja i digitalne infrastrukture Štefanu Bilgeru u kome traži razrešenje ove situacije zbog koje trpe i mnoge druge zemlje Evrope.

Očigledno je apel uroio plodom i naši kamioni u ovom trenutku prelaze granicu.

Video: Lončar: Mere na granici zavisiće od epidemiološke situacije

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke