• 1

Ethereum je druga najvažnija kriptovaluta: Vredi mizerno u odnosu na bitkoin, a ima li potencijal?

Ethereum nije "bitkoin 2", i to je ono ključno

  • 1
ethereum

Ethereum / Foto: Pixabay

Kriptovalute su u poslednje vreme "zavladale" svetom, i pitanje je trenutka kada će postati masovno i ravnopravno sredstvo plaćanja. Ipak, ne uživaju sve isti status, što je i logično.

U visine se vinuo bitkoin, koji trenutno vredi oko 51.600 dolara, što je maltene istorijski rekord. Za njim slede ethereum, ripple XRP, litecoin, NEO i IOTA, kao druge popularne kriptovalute.

Ipak, to ne znači da su blizu bitkoinu. Štaviše, trebaće im mnogo vremena i poverenja ulagača, kako bi njihova vrednost koliko-toliko parirala slavnom digitalnom novčiću.

Konkretno ethereum, koji je drugo po popularnost, sada vredi "samo" 1.900 dolara, što je mizerno u poređenju s bitkoinom. Ipak, ima li potencijal?

Iza njega stoji kanadsko-ruski programer Vitalik Buterin (27), koji ga je osnovao 2015. godine. Prikupio je 150 milliona dolara i ovaj projekat je postao najuspešniji crowdfunding poslovni poduhvat u istoriji.

Tačno je da se ethereum zasniva na tehnologiji bitkoina, ali je i mnogo više od rivala. Mogao bi da ima mnogo veću vrednost, jer svakako ima potencijal: podrazumeva sveobuhvatnu mrežu - internet pretraživač, programski jezik i sistem za plaćanje.

Dakle, mudro je osmišljen, tako da se razlikuje, tj. da investitori imaju razlog da ga razmotre. Ethereum nije "bitkoin 2", i to je ono ključno. Mimo toga, ova kriptovaluta se ističe i u sledećem:

Nudi alate za razvijanje decentralizovanih aplikacija i funkcioniše na principu pametnih ugovora, a šta to znači? To je čitava jedna procedura, usmerena na sigurno sprovođenje određenog ugovora ili seta pravila.

bitkoin

Bitkoin / Foto: Pixabay

Ključne prednosti?

 

Srbija je jedna od zemalja u kojoj je ethereum najprisutniji, a postoje dva načina da dođete do njega: prvi metod je rudarenje, a drugi način je kupovina putem interneta.

Budući da mu je srednje ime "decentralizacija", ovaj novčić je imao ubrzani start i razvoj. Glavna prednost je što vam dozvoljava da direktno profitirate od korišćenja mreže.

Osim toga, možete ga koristiti u svrhe vođenja decentralizovanih društvenih mreža, koje novcem nagrađuju dobar sadržaj, a pritom ne mogu biti cenzurisane.

Neki korisnici se fokusiraju na alate za kreiranje aplikacija, a ono što takođe izdvaja ethereum na tržištu - jeste visok nivo transparentnosti proizvoda. Ova kriptovaluta funkcioniše i kao app store.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>