• 0

Nemojte biti kao ovaj Beograđanin koji ne zna gde mu je 2.500 €: Kako za 500 RSD da kupite bitkoin

Ukoliko ste izgubili svoje šifre za volete, postoji mala šansa da ih oporavite

  • 0
Bitkoin bitcoin kriptovaluta Foto: Tanjug/AP

Bitkoin je nastavio nezaustavljiv rast dostigavši novu najvišu kotu od 52.640 dolara. Njegova vrednost je samo ovog meseca skočila za oko 58 posto, što je neke analitičare navelo da upozore da bi ovako snažan uspon mogao da bude neodrživ.

Ovakva ekspanzija usledila je posle najave velikih kompanija, poput Tesle, Vize i Masterkarda, da će podržati kriptovalute. I građanima Srbije postaje sve interesantniji.

Međutim, mnogi misle da su propustili voz i da sada jednostavno nemaju dovoljno sredstaa kako bi ušli u ovo trgovanje. Istina je zapravo da vi ne morate da kupite ceo bitkoin da biste bili u igri. Možete da učestvujete i udelom, a primera radi, 0.05 bitkoina sada vredi više od 2.500 evra.

Nezgodno je međutim, ako ste već ranije kupili mali deo kako biste probali kako funkcionišu kriptovalute, i zaboravili šifru za svoj novačnik. Ispostavili se daima nekoliko takvih naših sugrađana.

- Ranije me prijatelj učio kako da kupim bitkoin i prebacio mi 0,05 bitkoina kako bih počeo da trgujem. Nikada nisam preneo taj wallet nigde. Jasno je koliko sada vredi taj delić bitkoina - jada se jedan sugrađanin.

Prema procenama, širom sveta zaključano je 140 milijardi dolara u bitkoinima (kojih je 18,5 miliona), jer su njihovi vlasnici zaboravili lozinku. Takvih ima i u Srbiji, a mi poznajemo najmanje 5 Beograđana koji ne znaju gde su ostavili bitkoine koje su kupovali pre desetak godina, iz hobija, najviše. A da li postoji šansa da ih vratite, čitajte u našem posebnom tekstu. 

Šta je zapravo bitkoin?

Bitkoin je od svog osnivanja, više od godinu dana imao vrednost 0, nije vredeo ništa. I sve do 22. maja 2010. kada se sve promenilo. Tog dana su za 10.000 bitkoina kupljene dve pice, cena je počela da raste i 22. maj se slavi kao momenat revolucije u svetu kriptovaluta.

Ko je bitkoin kupio 2016. za oko 500 dolara, danas može da zaradi 100 puta više. Kao što smo pomenili gore u tekstu, možete kupiti i deo bitkoina, pošto je to valuta deljiva čak do osme decimale (prva decimala dinara je para, pa zamislite koliko je majušni taj deo). Da biste kupili najmanji deo bitkoina, danas vam treba oko 500 dinara.

Ono što je jedna od mana bitkoina jeste što njegova vrednost nije konstantna, niti se vrti blizu određene vrednosti (kao što je vrednost dinara u odnosu na evro već duže vreme oko 117,5 dinara, pa i ako dođe do promene, one su vrlo male).

Dešava se često da cena eksplodira, pa da naglo padne. Pre četiri godine, 2017, desilo se da je od marta do decembra cena skočila sa 975 dolara, na 20.089. I to za samo nekoliko meseci. U junu 2019. godine pao je na oko 7.100 dolara.

Jedan od razloga tome je i što, za razliku centralizovanih sistema gde narodne banke brojnim alatima održavaju kurs valute, u svetu kriptovaluta tog sistema nema, niti ima alata za kontrolu.

Bitcoin, bitkoin, Telegraf Biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Cena jedna od glavnih tačaka kritike bitkoina, pošto mnogi ekonomisti smatraju da je veliki previše "pumpaju" i da je to jedan mehur koji će kad-tad eksplodirati. Istina je da su se tako ogromni padovi i dešavali, ali je bitkoin svaki put "oživljavao" i bivao još jači.

Kakva je procedura u Srbiji

Srbija je krajem decembra prošle godine usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime je delimično uredila oblast trgovine kriptovalutama. Zakon će se primenjivati od kraja juna ove godine, preostalo je da se usvoje podzakonska akta i uputstva.

Postoji nekoliko menjačnica preko kojih može da se obavlja trgovina, a time se u Srbiji bavi između jedan i dva odsto stanovnika, prema zvaničnim procenama. Prema aktuelnom zakonu, sama kupovina kriptovalute se ne oporezuje, ali na svaku transakciju u kojoj se ostvari kapitalna dobit mora da se plati porez od 15 odsto.

Porez će, takođe, morati da plate i rudari.

U Srbiji trenutno ne postoji mogućnost da prodavnice primaju i vraćaju bitkoine, ili njihove delove, već se sve transakcije vrše u dinarima. Ceo proces je isti kao kada stranac dođe u Srbiju, plati karticom na kojoj su evri, banka to konvertuje u dinare i na račun prodavnice leže domaća valuta.

Pazite se i onih koji vam obećavaju veliku zaradu.

- Kriptovalute nisu prevara, ali ljudi koji vam nude novac da biste zaradili, jesu prevaranti. Niko ne može da vam garntuje profit na taj način - kaže D. I. za naš portal.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>