• 3

Koliku inflaciju očekuju srpski privrednici i bankari: Da li su saglasni u procenama?

Usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku

 • 3
ekonomija

Foto: Freepik.com

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja bankara i privrednika u Srbiji kreću se u granicama ciljanog koridora od 3,0 posto plus/minus 1,5 procentnih poena, prema rezultatima januarske ankete Narodne banke Srbije.

Akteri u finansijskom sektoru očekuju inflaciju blizu nivoa od 2,0 posto u januaru 2022. godine, dok privrednici za godinu dana unapred predviđaju nešto nižu inflaciju od 1,5 procenata.

Kada je reč o srednjoročnim inflacionim očekivanjima (za januar 2023. godine), ona su kod bankara ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose 2,3 posto, a privrednici i u ovom slučaju očekuju nižu stopu, odnosno 1,9 odsto.

Usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, poručuje Narodna banka Srbije.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Čiča

  Poskupi hrana ali zato pojeftine klinci za potkivanje konja, lanci za bicikle, opanci...

  0
  0

  Podelite komentar

 • ne

  Svi su pukli a nema imflacije,svi štampaju pare,a najgore će proći mala države u eu osim nemačke i francuske !!??

  0
  0

  Podelite komentar

 • Pravi ekonomista

  Porast cena na malo je obrnuto linerno tj suprotno od procenjene stope inflacije a treba jedno drugo da prate. Kako je moguće da se cene proizvoda povećaju 30-50% godišnje a da inflacija bude samo 1,5-3%? Cena jedne osnovne životne namirnice se veštački drži dok druge divljaju. Potrošačka korpa je sve ,,tanja" i u njoj se nalazi tek 50% proizvoda i usluga koje treba prava potrošačka korpa da sadrži.

  1
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke