• 0
 ≫ 

Kompanija kineskog milijardera umesto inovativne sile postaje obična, dosadna banka?

 ≫ 

Nisu želeli da komenatrišu da li je došlo do ikakvog dogovora

  • 0
Jack Ma, Džek Ma, Alibaba

Džek Ma, prvi čovek Alibabe / Foto: Tanjug/AP

Ant grupa kineksog milijardera Džeka Maa, brzo je postala jedna od najmoćnijih kineksih kompanija, a njeni planovi da poveže svet tehnologije i finansija rasli su iz dana u dan. Ipak, čini se da je ito onoliko koliko joj je trebalo da se popne na vrh, trebalo i da padne, pa sada od velikog vizionara postaje još jedna obična, dosadna banka.

Ant grupa našla se na meti kineksih vlasti, pa se sve više pretvara u klasičnu banku koja pod žestokim nadzorom države pokušava da opstane na tržištu.

Ovaj 56-godišnji bivši nastavnik engleskog jezika često je povezivan sa meteorskim usponom internet sektora u Kini.Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) pokrenula je istragu protiv kompanije Alibaba zbog sumnji da je u svom poslovanju pokazala određene monopolističke aktivnosti.

Državni finansijski regulatori i ranije su upozoravali Alibabu da prekine s praksom kojom primorava trgovce da potpisuju ekskluzivne ugovore koji ih sprečavaju da nude proizvode na konkurentskim platformama. U fokusu istrage je takozvana praksa "uzmi ili ostavi".

Kineski tehnološki giganti Alibaba i Tencent su pod pojačanim nadzorom države koju zabrinjava njihova ekspanzija i sve veća moć kada je u pitanju pozicija na tržištu.

Ant Group kompanija maskota

Foto: Tanjug/AP

Zbog toga je krajem prošle gfodine Ant Group, kao finansijski ogranak kompanije Alibaba, bio prisiljen da obustavi dvostruku inicijalnu javnu ponudu (IPO) na berzama u Šangaju i Hongkongu.

Mesecima kasnije, mediji pištu da se kompanija ovog milijardera dogovorila sa vlastima da bude finansijska holding kompanija, piše CNN.

Kompanija nije želela da komentariše ove navode, kao ni to da li je do nekog dogovora uopšte došlo. Ali, upućeni tvrde da će Alibaba morati da poštuje sva pravila koja poštuju i druge klasične banke na tržištu, što žće sasvim sigurno da utiče na njihove planove da budu dominanstna snaga u svetu tehnologije.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>