• 3

Ova zemlja oporezuje sve: Od bitkoina do krava sa Alpa. Šta svet može da nauči iz toga?

Švajcarska može da se pohvali efikasnom poreskom politikom, dok neke druge zemlje, usred kovida, bivaju žrtve rasta javnog duga

  • 3
alpi, švajcarska

Foto: Pixabay

Švajcarski porez na bogatstvo je retki primer iz realnog sveta kako izdatak na imovinu može da funkcioniše, a takve ideje su tek sada počele da dobijaju na značaju i u drugim delovima planete, zbog korona krize. Na primer, u Argentini se "porez za milionere" već primenjuje.

Ova mera primorava stanovnike jedne od najbogatijih država na svetu da izračunaju vrednost njihovih investicija, nekretnina, automobila, likovne umetnosti, bitkoina, pa čak i košnica i krava. Dobro ste pročitali, sve se računa i niko nije pošteđen.

Vlade švajcarskih kantona, zatim, skidaju procenat, u odnosu na obim bogatstva i sam kanton. Švajcarska može da se pohvali efikasnom poreskom politikom, dok neke druge zemlje, usred kovida, bivaju žrtve rasta javnog duga.

Te posledice najviše osećaju siromašni. A o porezima na bogatstvo raspravlja se od Kalifornije do Velike Britanije, premda je bilo pomena da je Vašington sve bliže uvođenju tog zakona.

Time bi se smanjio javni dug zemlje i rešile bi se mnogobrojne društvene nejednakosti. Američka senatorka Elizabet Voren, ali i razni drugi, zagovornici su te ideje.

 

Kritike se kreću od stava da je pogrešno ciljati imovinu akumuliranu prihodom koji je već oporezovan, pa do praktičnijih pitanja vezano za to kako pošteno upravljati takvim taksama.

Čini se, međutim, da Švajcarce sve to ne muči mnogo. Stefan Kaufman, poljoprivrednik iz kantona Cirih, takvu politiku opisuje kao dobar švajcarski kompromis. Kaže da "porez na bogatstvo ne boli".

Poslednjeg dana svake godine, Kaufman - koji sedi u gradskom zakonodavnom telu nacionalističke Švajcarske narodne partije - prebrojava svoju stoku i sa ostatkom imovine unosi broj u poresku prijavu.

Njegovih 50 bikova, prema pravilu, vrede oko 2.000 franaka (2.239 dolara). Dva magarca su 500 franaka po papiru. Švajcarska je među vrlo malo zemalja koje praktikuju godišnji porez na bogatstvo.

Broj zemalja OECD-a koje su ga nametnule, smanjio se na četiri u 2017. u odnosu na 12, koliko ih je bilo 1990. godine. Korona je sada podstakla ponovno oživljavanje te ideje.

Nemačke socijaldemokrate pozdravljaju porez na bogatstvo. Ipak, sva je prilika da će zemlje, kao recimo Argentina, uvesti ovu taksu samo kao jednokratnu meru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    22. februar 2021 | 14:59

    Tačno, a šta ne napišete koliki je porez. Tri puta manji procentualno nego u Srbiji. Šta ne napišete da npr. ba dinar zarade porez 23 pare, tj 23%...itd itd?! U Srbiji 65 %, molim vas, ne mrvite.

  • Pera

    23. februar 2021 | 00:37

    I šta onda? Neko će da rinta i plaća porez a drugi će da uživa socijalu. To je po vama pošteno društvo?

  • Ja

    22. februar 2021 | 15:52

    Znaci i u Srbiji uskoro...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>