• 2

Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib

  • 2
Struja dalekovod

Foto: Tanjug/AP

Sporazum o dodeli investicionih sredstva od 12,5 miliona evra za projekat Transbalkanskog Koridora, izgradnje novog dvostrukog 400 kw dalekovoda Obrenovac-Bajina Bašta, potpisan je danas u Vladi Srbije.

Sporazum su potpisali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić i direktor kancelarije nemačke KfW banke u Srbiji Rudiger Hartman.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je izgradnja Transbalkanskog koridora važna za Srbiju, jer će našoj zemlji omogućiti bolju i kvalitetniju snabdevenost električnom energijom, smanjiće gubitke, ali i povezaće Srbiju sa regionom.

Nakon potpisivanja Sporazuma o dodeli investicionih sredstava za deonicu Obrenovac-Bajina Bašta u okviru Transbalkanskog koridora, Mihajlović je rekla da je ukupna vrednost tog koridora 157 miliona evra, a da će biti dug 321 kilometar.

Za deonicu Obrenovac - Bajina Bašta danas je obezbeđen grant od 12,5 miliona evra, a Mihajlović ističe da će dužina te deonice biti 109 kilometara, a njena ukupna vrednost je 60 miliona evra.

Mihajlović je navela da je u okviru Transbalkanskog koridora završena jedna od deonica koja povezuje Srbiju i Rumuniju, da su u toku radovi na deonici od Kragujevca do Kraljeva i izrazila nadu da će uskoro biti potpisan sporazum o investicionim sredstvima za još jednu deonicu Transbalkanskog koridora od Bajine Bašte do granice sa BiH i Crnom Gorom.

- Transbalkanski koridor omogućiće ono što je negde i naša vizija, a to je da budemo tranzitni koridor i u energetici, ne samo u saobraćaju - rekla je Mihajlović.

Istakla je da naša visokonaponska mreža mora da bude najbolja i da bude na 400kw, ali i da naše trafostanice moraju da budu nove ili dodatno opremljene.

Mihajlović je zahvalila Vladi Nemačke i Nemačkoj razvojnoj banci (KfW) na saradnji u mnogim projektima i dodala da je vrednost projekata koje Srbija radi sa KfW bankom vredni 830 miliona evra.

Takođe, zahvalila je Evropskoj uniji na partnerskom radu i na grantu za jednu od deonica za Transbalkanski koridor.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke