• 0

Potrošači ne odustaju od tužbi zbog pudera za bebe, kompanija na odštete daje milijarde

Kompanija sve vreme tvrdi da su njeni proizvodi potpuno bezbedni

  • 0
Johnson's Baby Powder , Džonson bebi puder

Foto: Tanjug/AP

Kompanija Džonson i Džonson koja proizvodi kontroverzni bebi puder optužen da izaziva rak, stavila je na stranu 3,9 milijardi dolara kako bi mogla da finansira hiljade sudskih postupaka koji se vode proziv proizvođača zbog optužbi da se u talku nalazi i otrovni azbest.

Farmaceutski gigant suočava se sa tužbama koje je protiv njih podiglo 25.000 oštećenih, od kojih većina tvrdi da je nakon korišćenja ovog proizvoda dobila rak.

Kompanija "Džonson i Džonson" godinama je u centru optužbi da je talk koji se nalazi u njihovim proizvodima, kontaminiran azbestom i da izaziva rak.

Kompaniji je bilo naloženo da plati milijarde dolara odštete potrošačima, ali je gotovo sve presude uspela da obori u žalbenom postupku. Oko 16.000 novih tužbi tek treba da razmotri sud u Nju Džersiju.

S druge strane, kompanija sve vreme tvrdi da su njeni proizvodi potpuno bezbedni. U oktobru 2019. godine je američka Uprava za hranu i lekove saopštila da je testiranjem otkrila malu količinu azbesta u jednom uzorku bebi-pudera, zbog čega je "Džonson i Džonson" bio prinuđen da povuče oko 33.000 bočica ovog artikla.

Bebi puder

Foto: Shutterstock

Sud u Misuriju naložio je kompaniji da isplati odštetu za 22 žene u iznosu od 2,1 milijardi dolara, a kompaija i dalje veruje da ima jake osnove da se na ove presude žali.

Kompanija je krajem prošle godine najavila da će prestati da prodaje ovaj proizvod u SAD i Kanadi, obrazlažući ovu odluku time da su se promenile navike potrošača, ali i netačnim informacijama oko tužbi koje su ukaljale ugled čuvenom talku.

Korporacija navodi da će nastaviti da prodaje bebi puder na bazi kukuruznog skroba u Severnoj Americi, a da će proizvode i na bazi talka i kukuruznog skroba prodavati na drugim tržištima u svetu.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>