• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

J&J i dalje pokušava da proglasi bankrot: Oštećeni tražili od suda da blokira ove napore

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija se suočava sa tužbama više od 61.000 tužilaca koji tvrde da je njen talk izazvao rak

  • 0
bebi puder Foto: Shutterstock

Grupa ljudi koji boluju od raka zatražila je od saveznog sudije da blokira Džonson i Džonson (J&J) predloženu stečajnu nagodbu desetina hiljada tužbi u kojima se navodi da su bebi puder i drugi proizvodi od talka uzrokovali njihove bolesti, navodi se u sudskom podnesku .

Tužioci su kasno u utorak podneli zahtev sudu u Nju Džersiju tražeći privremenu zabranu kako bi se sprečilo da podružnica J&J pokrene stečaj u Teksasu ili drugoj jurisdikciji van Nju Džersija.

Tužioci tvrde da će pretrpeti nepopravljivu štetu u odsustvu sudskog naloga koji blokira takav podnesak. Kompanija J&J namerava da podružnica proglasi bankrot nakon glasanja tužilaca o ponudi za namirenje od 6,48 milijardi dolara.

Kompanija se nada da će dobiti podršku od 75 odsto potraživača kao deo unapred pripremljenog stečajnog plana. J&J je odredio 26. jul za rok za glasanje.

- Ovo je još jedno besmisleno izjašnjavanje iste male grupe advokatskih kancelarija koje su se borile za svaki pokušaj da reše ovaj spor do danas“, rekao je Erik Has, svetski potpredsednik za parnice J&J-a, u izjavi.

On je ponovio dugogodišnje tvrdnje da advokati oštećenih traže dodatne honorare koji nisu dostupni u stečaju i da svoje finansijske interese stavljaju ispred interesa svojih klijenata, što advokati poriču.

- Zbog toga ćemo odmah zatražiti od Suda da odbije ovu neozbiljnu prijavu - dodao je Has.

Kompanija se suočava sa tužbama više od 61.000 tužilaca koji tvrde da je njen talk izazvao rak jajnika ili mezoteliom, smrtonosni oblik kancera koji se povezuje sa izloženošću azbestu.

J&J tvrdi da je talk bezbedan, bez azbesta i da ne izaziva rak. Kompanija tvrdi da nagodba o stečaju isplaćuje tužioce pravično i jednako, za razliku od sistema građanskog pravosuđa u kojem većina tužilaca ne dobija ništa, dok neki dobijaju velike nadoknade.

Has je ranije ove nedelje naveo rastuću podršku za predloženu bankrotsku nagodbu J&J-a, uključujući i advokate koji zastupaju više od 70.000 potraživača. Ta brojka uključuje tužioce koji još nisu tužili J&J.

Zdravstveni konglomerat je dva puta pokušao, ali nije uspeo, da izvede teksaški manevar bankrota u dva koraka koji ima za cilj okončanje sadašnjih i budućih tužbi za talk.

Strategija uključuje stvaranje podružnice koja će apsorbovati obaveze J&J-a, koja zatim proglašava bankrot da bi rešila slučajeve dok kompanija nastavlja da radi bez sopstvenog podneska iz poglavlja 11 (koje se odnosi na banktor).

Dva suda su prethodno utvrdila da podružnica J&J-a nema "finansijsku nevolju" neophodnu da bi se legitimisala podnošenje zahteva za bankrot, prenosi Rojters.

J&J-ov plan je fokusiran na rešavanje potraživanja u stečaju od žena sa rakom jajnika i drugim ginekološkim karcinomom koji su navodno povezani sa talkom. J&J je rešio većinu slučajeva mezotelioma van stečaja. Kompanija je ove nedelje završila poseban sporazum od 700 miliona dolara za rešavanje potraživanja od strane državnih tužilaca.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>