• 0

Matcha manija! Preskup zeleni prah danas se stavlja u sve, od čajeva, preko slatkiša, do supa

Za pakovanje od 100 grama matcha praha potrebno je izdvojiti od 1.200 do 4.500 dinara

  • 0
Matcha

Foto: Unsplash

Ako malo bolje pogledate ponudu kafića i restorana, jelovnici su sve zeleniji, ne od povrća, već od fino mlevenog matcha praha. Počelo je sa čajevima, a proširilo se na sve sfere, pa se sada prah zelenog čaja nalazi i u dezertima, smutijima, pa čak i supama.

Matcha manija zavladala je davno svetom, a ovaj prah je, čini se, pokorio i Srbiju. Kažu da je deset puta jači od zelenog čaja i najbolja zamena za kafu, ali je u isto vreme i više nego toliko puta skuplji od njih.

Za pakovanje od 100 grama matcha praha potrebno je izdvojiti od 1.200 do 4.500 dinara, pa se yato i prodaje i u mnogo manjim kesicama od samo 20 grama. Za pravljenje jačeg napitka potrebno je oko 4 grama ovog čaja, odnosno jedna kafena kašičica.

Prevod ove reči matcha znači „čaj u prahu“, šta on u stvari i jeste, budući da se radi o čaju u obliku zelenog praha. Pojednostavljeno govoreći, matcha prah je mleveni zeleni čaj, ali da se priča tu završava i cena bi mu bila slična.

Dug i komplikovan proces proizvodnje, usavršen je u Japanu pre mnogo vekova i malo menjan do današnjeg dana.

Matcha

Foto: Unsplash

Žbunovi zelenog čaja pokrivaju se u određenom trenutku kako bi biljka ostala bez sunčeve svetlosti nekoliko nedelja i kako bi se stvorio veliki nivo hlorofila koji mu i daje prepoznatljivo jaku zelenu boju. Najlepši listovi se nakon tog vremena skidaju i melju u kamenom mlinu dok se ne dobije svilenkast prah. O finoći praha svedoči to što se i on pije, a ne taloži se i ne baca, kao u slučaju kafe. I upravo se u tome krije i razlog njegove visoke cene.

- Matcha čaj je jak antioksidans. Svi znamo koliko je blagotvoran za organizam zeleni čaj, e, pa matcha je još zdravija, jer unisomo ceo list koji se zbog fine teksture potpuno rastvori u vodi. Zdravija je opcija od kafe, ali je i dalje prilično skup, pa je nerealno očekivati da će ljudi da izbace kafu, ali jutarnju šoljicu bi mogli da zemene matcha čajem - objašnjava nutricionista Jovana Novaković.

Ipak, kao i uvek kada nešto što je skupo postane popularno, na tržištu su se pojavili brojni falsifikati koji su nešto jeftiniji, ali znatno manje zdravi.

Stručnjaci objašnjavaju da postoji nekoliko kriterijuma po kojima može da se otrije lažna matcha. Prvo što nam upada u oči je divna intentivna zelena boja, koja kod falsifikata nije ni približnih tonova, već je pre tamno zelena, pa čak i braonkasta.

Zeleni čaj, začin

Foto: Pixabay

Drugi način da raspoznamo pravu od lažne matche, je da prstom povučemo liniju po prahu. Originalan prah će ostaviti trag na podlozi, kao da je flomasterom povučena crta, dok će iza lažnog ostati isprekidan niz sitnih čestica čaja, jer prava matcha podseća na senku za oči, ili na bebi puder, toliko je mekana i nežna, dok se čestice lažne osete pod prstima.

Kako Matcha nije zaštićen izraz, sve je više onih koji nude industrijski mleven list zelenog čaja pod ovim imenom.

Kako se sprema Matcha čaj?

Matcha čaj se sprema tako što se u šolju skoro proključale vode sipa od pola do cele kafene kašičice praha, u zavisnosti od jačine koju želite, pa se uz pomoć posebne mutilice meša sve dok se ne stvori pena na vrhu.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>