• 1

Sveže pečurke sa rokom upotrebe do 30. februara: Peh koji je nasmejao kupce u Srbiji

Drugi mesec u godini može da ima i 29. dan, kada je prestupna godina, ali 30. nikako...

  • 1
šampinjoni, pečurke

Foto: Freepik.com

Danas je poslednji dan februara, barem ove godine koja nije prestupna. Kako znamo koja godina jeste prestupna? Vrlo lako.

Ako su poslednje dve cifre godine deljive sa četiri (recimo: 2016, 2020, 2024...) - onda je godina prestupna.

Februar tada ima 29 dana, ali 30 nema nikada. To je ono što ga razlikuje od svih drugih meseci, koji imaju 30 ili 31 dan. Ipak, nekada radimo stvari "po difoltu", pa su proizvođači svežih šampinjona napravili mali peh koji je nasmejao korisnike Fejsbuka.

Kako protumačiti do kada pečurkama važi rok trajanja, ako na ambalaži piše: Upotrebljivo do 30.02.2021. godine? Verovatno do danas, odnosno - do poslednjeg dana drugog meseca u godini.

Reč je brendu jednog poznatog prehrambenog lanca u Srbiji, a vas pitamo - da li vas je ovaj peh nasmejao ili navedeni datum smatrate posledicom neodgovornosti? Inače, postoji i zanimljiva razlika između natpisa "upotrebljivo do" i "najbolje upotrebiti do".

sveži šampinjoni

Foto: Facebook/Moja Rakovica

Prošle godine, UN se posebno apelovale na naš odnos prema hrani, i sam proces proizvodnje. Trećina proizvedene svetske hrane se baci, i to najčešće zbog isteka roka upotrebe. Istraživanja pokazuju da Evropljani (više od 53 odsto) - ne tumače kako treba deklaracije o roku trajanja, jer nisu jasne.

Treba znati da, kada piše "najbolje upotrebiti do", to se uglavnom odnosi na proizvode poput keksa, pirinča, testenine. Takvi proizvodi vremenom gube neka svoja karakteristična svojstva, ali ne znači da su kasnije nužno nebezbedni. Recimo, keks samo može da izgubi na "svežini".

S druge strane, postoji striktni rok trajanja vezan za mikrobiološki kvarljive namirnice, kao što je meso. Tada na ambalaži mora pisati "upotrebljivo do". Nakon isteka roka, određena hrana nije bezbedna za konzumaciju.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>