• 0

On je razlog Teslinog uspeha u Kini: Pomogao je Eplu s MacBook-om, a sada je blizak s Maskom

CATL ima toliki uspeh u Kini, zbog ogromne potražnje. Ta zemlje se definitivno okreće e-vozilima, i ima sve više lokalnih rivala, jeftinijih od Tesle

  • 0
Zeng Yuqun

Zeng Jukun / Foto: Profimedia/Snapshot/Florian Boillot / Zuma Press

Tesla mora da uspe u Kini, pored brojnih rivala, ako želi da dominira svetom električnih automobila - posebno nakon pandemije i sada kada popularnost e-vozila raste, jer se vodi više računa o štetnim emisijama.

Da bi to postigao, osnivač kompanije iz SAD, Ilon Mask, obratio se milijarderu i inženjeru Zengu Jukunu, koji je izgradio carstvo za proizvodnju baterija - CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Ltd.).

Ovaj biznismen "iz senke" jednom je već pomagao kompaniji tog ranga, a u pitanju je Epl i njihov MacBook. CATL je broj 1 u svetu baterija, jer je razvio bateriju za električne automobile u trajanju od dva miliona kilometara.

Za manje od 10 godina postojanja (kompanija je osnovana u decembru 2011.) kompanija je uspela da postane lider na svetskom tržištu, a taj napor je pomogao Zengu da se zauvek "izvuče" iz državnog i slabo plaćenog posla u brdskom selu, i postane bogataš koji trenutno poseduje 28,7 milijardi dolara, prema Blumbergu.

CATL proizvodi nalaze se u vozilima gotovo svih većih svetskih auto-marki, a letos je krenula i saradnja s Teslom, konkretno za Model 3, u fabrici u Šangaju. "Ilon ceo dan govori o troškovima, a ja sam mu rekao da ću naći rešenje. Dobro se slažemo. On je zabavan momak", rekao je Jukun prošle godine.

Akcije kineskog giganta su se i više nego duplirale u godini pandemije, a prošlogodišnji savez između CATL-a i Tesle došao je u pravom momentu, budući da je prodaja baterija pala gotovo za trećinu u prvih pet meseci 2020. godine.

CATL ima toliki uspeh u Kini, zbog ogromne potražnje. Ta zemlje se definitivno okreće e-vozilima, i ima sve više lokalnih rivala, jeftinijih od Tesle.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke