• 2
 ≫ 

Srbi opet u problemu u obećanoj zemlji: "Svi se nadamo sezoni, a od nje izgleda opet ništa"

 ≫ 

Malta prednjači po broju vakcinisanih, ipak, raste i broj zaraženih

  • 2
Crna Gora, Kipar, Malta

Foto: Shutterstock

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a prema procentu građana koji su primili obe doze vakcine prva je u Evropi. Posle Srbije je Malta. Međutim, to nije dovoljno da se zaustavi korona. Ta zemlja danas beleži rekordan broj pozitivnih od početka pandemije.

Tamošnje vlasti već zasedaju i razmatraju nove mere. Lokdaun je takođe opcija. To je uplašilo naše državljane koji su ostali u nekada obećanoj zemlji. Plaše se otkaza i deportacije.

- Sve više sumnjamo da će biti nešto od ove sezone. Problem je što se mnogi plaše da izgube posao jer nam je radna dozvola povezana sa boravišnom. Strah od toga šta će biti na leto je ovde veći od korone  - priča naša sagovornica koja je već tri godine na Malti.

Ona je jedna od retkih koja ima stalan posao, i nije došla za sezonu, ali nam svedoči da dosta njih radi na crno, i da su već u bezizlaznoj situaciji.

- Pravila su veoma stroga. Ukoliko neko izgubi posao, malo vremena ima do isteka vize. A i ako neko traži radnike, ređe će da uzme one koji su odbili otkaz negde u gradu - navodi nam sagovornica koja radi u Valeti u jednom hotelskom lancu.

Podsetimo, naši građani našli su se prošle godine na milost i nemilost vlasti na Malti, kada je ostao je određeni broj naših državljana koji su usled pandemije ostali bez posla. Njima je osim zdravlja, ugrožena bila i egzistencija.

Kako je Telegraf Biznis pisao, naši državljani i dalje masovno su ostali bez posla na Malti, jer je većina njih zaposlena u hotelima i restoranima koji su zatvarani. 

Crna Gora, Kipar, Malta

Foto: Pixabay / Malta

Osim radnika u ugostiteljstvu, bez posla su ostali i nastavnici i profesori, a među njima takđe ima ljudi sa ovih prostora. Gotovo svi imaju identičan problem sa istekom ID.

Poslodavci su ih gotovo istog trenutka odjavljivali sa posla, što je naročito nezavidna situacija u porodicama sa decom. Oni sa malo više sreće snašli su se za privremeni smeštaj kod prijatelja iz Srbije koji su imali sreću da u ovom periodu zadrže posao. Ali takvih je manjina.

"Najteže je roditeljima sa malom decom i trudnicama, za koje se ne vidi rešenje.  Treba napomenuti da ima i onih koji su radili "na crno", ostali su, a sada su bez mogućnosti da rade, bez novca, bez mogućnosti da plate stan - navodi sagovornica našeg portala.  

 Malta je poslednjih godina postala posebno poželjna destinacija za naše radnike koji su uglavnom tamo odlazili sezonski.

Plate su bile dobre, vrlo lako su se snalazili i mnogi su ostajali tamo i da žive.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yoyon

    2. mart 2021 | 21:13

    A što staviste sliku Tivta?

  • Милан

    6. mart 2021 | 15:15

    Малта има највише примљених вакцина и највише заражених тако ће и Србија не знам како људи не разумеју

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>