• 1

Kriza je počela u Kini, ali je ta zemlja i najviše profitirala: "Devet nula" kao dobar dan

Peking je u 2020. šestu godinu zaredom bio na vrhu rang liste, kao dom 145 ultra bogatih

  • 1
peking

Foto: Pixabay

Svaki drugi novopečeni milijarder iz 2020, čije se bogatstvo meri u dolarima, poreklom je iz Kine, prema najnovijoj listi "Hurun Global Rich".

Ta zemlja je u 2020. imala 1.058 milijardera, u poređenju sa 696 koliko ih je bilo u SAD. Globalno, 2020. donela je 610 novih bogataša sa "devet nula", a čak 318 je iz Kine. Na osnovu procena iz januara, 95 ih je iz SAD.

Ukratko, Kina je prošle godine dobila više novih milijardera nego ceo svet zajedno. Imali su šest od 10 najvećih gradova na svetu - sa najvećom koncentracijom milijardera.

Peking je šestu godinu zaredom bio na vrhu rang liste, kao dom 145 ultra bogatih. Prema "Hurun Global Rich", taj grad je "svetska prestonica milijardera". Njujork je skliznuo na treće mesto, a na drugom mestu je sada Šangaj, sa 30 novih milijardera.

Hongkong je bio peti, sa 82 milijardera, dok ih Šendžen ima 105, i zato se nalazi na četvrtom mestu ove liste. Kako dalje piše RT, svet nikada nije video ovoliko bogatstvo - stvoreno za samo godinu dana.

Najbogatiji pojedinci na planeti postali su kolektivno bogatiji 2020. godine, dok je svet pretrpeo neviđenu ekonomsku krizu izazvanu pandemijom kovida-19. Prema istraživanju, kolektivno bogatstvo ljudi koji čine 0,01% društva, poraslo je 32 odsto, odnosno na 14,7 biliona dolara.

Ultra bogatih sada ima 3.228, dolaze iz 2.402 kompanije i 68 zemalja. Korona virus je iznedrio najviše milijardera iz oblasti zdravstva (maske, vakcine, rukavice, oprema...) i maloprodaje (npr. Amazon). Takođe, odlično je napredovao i sektor električnih automobila, konkretno kompanija Tesla.

Od krize izazvane pandemijom najviše su profitirali Ilon Mask (Tesla; SpaceX), Džef Bezos (Amazon) i Kolin Huang (Pinduoduo).

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>