• 0

Auto-put podelio naselje: Neimari zaboravili nadvožnjak, meštani se provlače kroz cev

Povod za istragu je prijava stanovnika

  • 0
autoput Foto: Pixabay

Evropska investiciona banka (EIB) pokrenula je istragu zbog deonice auto-puta od Banja Luke do Doboja, čiju je izgradnju finansirala. Banka je finansirala ovu deonicu puta, dugu 35 kilometara koja je koštala 207 miliona evra. Povod za istragu i medijaciju je prijava meštana Hrvaćani koji tvrde da je auto-put podelio ovo naselje u blizini Prnjavora, u severnom delu Bosne i Hercegovine, na dva dela.

Istovremeno, u Autoputevima RS odbacuju kritike i ističu kako je Autoput Banja Luka –Doboj, građen u skladu sa "prethodno urađenom studijsko-planskom dokumentacijom i glavnim projektom". Navode da su o tome, putem javnih rasprava, upoznati i meštani opština, kroz koje ta saobraćajnica prolazi, prenosi Poslovni dnevnik. 

U tom javnom preduzeću dodaju kako odbacuju sve "zlonamerne, neistinite i neosnovane tvrdnje grupe meštana naselja Hrvaćani, koji već duže vreme u javnosti plasiraju priče o navodnom ugrožavanju života ljudi i uopšte opstanka samog mesta".

"JP 'Autoputevi RS' uvažavalo je sve argumentovane primedbe zainteresovanih strana i uočene nedostatke smo otklanjali u zakonom definisanim rokovima. Međutim, dogovor sa grupom meštana Hrvaćana u nekoliko navrata je sabotiran, zlonamerno i neistinito interpretiran sa njihove strane i JP 'Autoputevi RS' više neće da ulazi u bilo kakvu polemiku s njima, po bilo kom pitanju“, navodi se iz JP Autoputevi RS.

Šta kažu meštani?

Jedna okrugla betonska cev, čiji otvor ne prelazi prosečnu visinu desetogodišnjeg deteta, već tri godine je jedini put kojim se, kako kažu, meštani naselja Hrvaćani, služe. Cev je namenjena za odvod vode na deonici autoputa koji spaja Banjaluku i Doboj, na severu BiH.

Stanovnici navode da su im kuće razdvojene od imanja, ambulante, autobuskog stajališta i crkve, te da je cev postala put koji spaja. Jedan od najstarijih meštana Hrvaćana, osamdesetdvogodišnji Vasilj Rebaček, kaže kako se sa štapom u ruci kroz cev provlači gotovo svakodnevno.

Najbliži nadvožnjak, dodaje on, je udaljen par kilometara.

Video: Ovako izgledaju gužve na autoputu Miloš Veliki: Vozila čekaju duže od pola sata na naplatnoj rampi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>