Srbi uporno poistovećuju rižoto i pilav: Smeta im visoka cena. Da li nas restorani zaista "varaju"?
To kako doživljavamo neka jela nesumnjivo utiče na naš odnos prema njima i samim cenama koje ih prate. Ovaj put fokus je na konkretnim obrocima u restoranima.
Koliko puta ste čuli nekog sugrađanina da kaže: "Neću da dajem 700/800 dinara za običan pilav u restoranu!". Ipak, kada to kažu, obično misle na objekte koji služe rižoto.
Iako vrlo slična, ova dva jela nisu ista. Nije im isto ni poreklo, a ni način pripreme. Takođe, koriste se drugačije sirovine.
Recimo, pirinač sa maslinovim uljem svakako je u startu skuplji u odnosu na onaj sa suncokretovim, baš kao što je više na glasu pirinač sa morskim plodovima ili sipinim mastilom - nego klasičan pilav.
Kada sprema rižoto, kuvar prvo mora da proprži pirinač, što sa pilavom nije slučaj (kuva se u vodi ili supi). Pilav je reč persijskog porekla i označava gusto skuvani pirinač, a rižoto, kakav se najčešće služi u italijanskim restoranima, dolazi upravo iz te zemlje.
Kod pilava, nakon što pirinač upije tečnost u kojoj se kuva, lagano se zapeče da dobije "koricu". Kod rižota, ključno je prženje i dobijanje kremastog ukusa. Sami začini i varijante koje se vezuju za to jelo, čine ga egzotičnijim.
Ono što svakako utiče na cenu jela, jeste prateći marketing, tj. pilav ćete retko naći u modernim ugostiteljskim objektima. Uglavnom se služi u restoranima domaće kuhinje, menzama, objektima s kuvanim jelima "za poneti", što sve dodatno utiče na njegovu reputaciju u Srbiji.
Ipak, visoke cene u restoranima ne treba da vas bune, ako poredite pilav i rižoto, jer i prethodno obrazložene razlike diktiraju cenu. S druge strane, "fensi" restorani u poslednje vreme sve više nude stara, domaća jela po paprenim cenama, kako bi "doskočili" konkurenciji.
Nemojte da vas začudi ako i sam pilav vidite u jelovniku po ceni od 600, 700 dinara, ili "jače" cene za proju, poparu, kačamak. Sve u svemu, prosečna cena za porciju pilava u objektima s domaćim kuvanim jelima je oko 300 do 400 dinara.
Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima
(Telegraf Biznis)
Video: Otvoren prvi Inovacioni forum Srbija - Švajcarska
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mili
'Oće biti,malo sutra.Pirinač je pirinač,zovite ga kako hoćete,sa različitim dodacima od povrća,začina ili mesa i ribe,pirinač je pirinač! Samo je moderno da bude rižoto ili suši,a pilav je nekako,malo obično i neugledno i passé.😁😁
Podelite komentar
Bojan
Cuj, pilav nije isto sto i rizoto! Nije sija nego vrat...
Podelite komentar
Ceca
Ne bi bio problem u ceni kada bi ti u restoranu zaista doneli rižoto koji si poručio. Problem je što poručiš rižoto a dobiješ pilav.
Podelite komentar