• 1

Da li su avio-kompanije vraćale pare putnicima? Revizori češljaju poslovanja

Da li Evropska komisija štiti prava građana?

  • 1
avion

Foto: Freepik.com

Revizori EU-a ispituju koliko su se poštovala prava putnika u avio-saobraćaju tokom pandemije uzrokovane virisom kovid-19, saopštio je Evropski sud revizora.

Sud podseća da su avio-kompanije dobile ogromnu državnu pomoć, kao i da su države članice omogućile avioprevoznicima veću fleksibilnost kad je reč o povraćaju novca putnicima čiji su letovi otkazani.

Komisija je izdala smernice i preporuke, u kojima se navodi da se izdavanjem vaučera ne poništava pravo putnika na povraćaj novca. Međutim, avio-kompanije su često prisiljavale putnike čiji su letovi otkazani da prihvate vaučere umesto povraćaja novca.

U drugim slučajevima avio-kompanije nisu na vreme vratile putne troškove putnicima ili ih uopšte nisu vratile.

Evropski revizorski sud pokrenuo je reviziju kako bi procenio da li Evropska komisija štiti prava građana koji su tokom krize putovali avionom ili rezervisali let.

Revizori će ispitati jesu li postojeća pravila o pravima putnika u zračnom prometu svrsishodna i dovoljno otporna za suočavanje s takvom krizom. Takođe, proceniće da li su države članice pri odobravanju vanredne države pomoći za sektor putovanja i prevoza vodile računa o pravima putnika.

Pandemija i uvođenje brojnih mera među kojima je i zabrana kretanja, doveli su do ozbiljnog poremećaja u avio saobraćaju: avio kompanije otkazale su oko 70 odsto letova i zabeležile drastičan pad novih rezervacija.

Države članice su posrnulim saobraćajnim kompanijama, uključujući i avio kompanije, dodelile nezabeležene iznose državne pomoći.

Neke procene o državnoj pomoći, kako navodi Sud u saopštenju, od izbijanja pandemije do decembra 2020, uključujći i kompanije van EU, iznose oko 37,5 milijardi evra.

Video: Gasi se Montenegro Airlines-a, njen pilot se na najemotivniji način oprostio - u obliku srca!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pedja

    8. mart 2021 | 09:50

    Meni su vratili tacno posle godinu dana u pitanju je wizz

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>