• 0

Bečlije konačno mogu kod frizera: Šta je projekat "Svi grgljaju" i kakve veze ima sa kovidom?

Testiranje na koronu je besplatno i predstavlja dodatnu podršku lokacijama za testiranje građana

  • 0
privredna komora beča Foto: © PID/Jobst / © PID/Schaub-Walzer

U okviru projekta "Svi grgljaju", grada Beča i Privredne komore Beča, od kraja januara ove godine zaposleni u zdravstvenim i socijalnim preduzećima i organizacijama, kao i članovi njihovih porodica, mogu sami da sprovode PCR testiranje na kovid-19 - metodom grgljanja dva puta u toku nedelje.

Do sada se prijavilo 1.600 bečkih preduzeća sa 120.000 zaposlenih za učestvovanje u projektu. Testiranje je besplatno i predstavlja dodatnu podršku lokacijama za testiranje građana.

Uzorci mogu da se predaju u 153 filijale austrijskog lanca drogerija "Bipa" ili da se skupljaju u preduzećima koja

učestvuju u projektu, koje zatim preuzima pošta. Svi uzorci se prosleđuju na analizu laboratoriji "Lifebrain".

Rezultati se dobijaju u roku od 24 sata. Putem aplikacije na telefonu ili kompjuteru može se pogledati "uputstvo za grgljanje". Identitet osobe koja se testira potvrđuje se pomoću digitalne dokumentacije.

Sa pozitivnim testom građani će moći da koriste usluge frizera i sličnih delatnosti, jer će odlukom savezne vlade u Austriji rezultat ovog testa biti važeći 72 sata. Mera stupa na snagu sutra, 10. marta 2021. godine.

privredna komora beča Foto: © PID/Jobst / © PID/Schaub-Walzer

- Ovaj projekat predstavlja inovativan potez u borbi protiv pandemije. Na ovaj način želimo da zaštitimo građane, dok ne nabavimo dovoljan broj neophodnih vakcina. Ovaj pilot projekat je prvo bio osmišljen za 60.000 zaposlenih u privatnim preduzećima i organizacijama u zdravstvenom i socijalnom sektoru, da bi se oni i članovi njihovih porodica testirali redovno i jednostavno - kaže Mihael Ludvig gradonačelnik Beča, i dodaje:

"U međuvremenu, projekat je proširen na 1.600 preduzeća. Kao i do sada, oslanjamo se na saradnju sa Privrednom komorom Beča i austrijskim partnerima. Narednih nedelja ćemo proširiti projekat sukcesivno, kako bismo obezbedili povratak uređenom i normalnom životu".

Do sada se testiralo 92.300 građana, od kojih je 188 bilo pozitivno što predstavlja 0,2 odsto testiranih. Trenutno se predaje 8.000 testova dnevno na analizu.

Video: Bez distance i maski: U centru Beča danas je održan protest protivnika korona mera i vakcine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>