• 3
 ≫ 

Firme moraju jednako da plaćaju oba pola, kolege će smeti da znaju nivo vaše zarade

 ≫ 

"Jednaka plata za jednak posao" je princip na koji Unija sada stavlja akcenat

  • 3
Novac Foto: Shutterstock

Rodna ravnopravnost sve je učestalija tema, posebno u EU, a Evropska komisija namerava da uvede regulativu koja se prevashodno tiče velikih kompanija.

Naime, zahtevaće od njih da objave plate muškaraca i žena, kako bi se smanjio jaz u zaradama, među polovima. Strani mediji pišu da bi Brisel trebalo da objavi niz obveznih mera kako bi se smanjila ova nejednakost, a podsećamo, jaz u platama je 2018. iznosio 14,1 odsto u korist jačeg pola.

Takođe, kompanije u skladu sa novim normama neće smeti da pitaju kandidate za posao kolika im je bila prethodna plata. Predložena direktiva zahtevaće od svih 27 članica uvođenje ovih strožih pravila, u firmama koja zapošljavaju više od 250 radnika.

Dok je praksa do sada bila da se "ćuti" u plati, kako u svetu, tako i kod nas, radnici iz EU će ubuduće imati pravo da znaju kolika je plata njihovih kolega. Takođe, imaće pravo na kompenzaciju u slučaju diskriminacije u primanjima.

"Jednaka plata za jednak posao" je princip na koji Unija sada stavlja akcenat. Članice će morati da odluče kakvi će biti penali za kompanije koje odbiju da poštuju ove regulative, a jedna od opcija su novčane kazne.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pančevac

    10. mart 2021 | 09:50

    I obavezno ista nadoknada i za vreme služenja obaveznog vojnog roka.

  • Maja

    10. mart 2021 | 10:53

    Tako i treba da bude, svima jednako, npr ako radimo isti posao zasto muskarac da prima vise, tipa oboje na kasi, salteru, pa npr programiranje, graficki dizajn, po cemu taj neko s obzirom na pol da prima vise, nije fer, nema logicnog objasnjenja...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>