• 9

Digitalni pasoš testiraće se u Srbiji: Air Serbia ga uvodi među prvima u Evropi

Nakon testiranja i/ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbedan način slati zaštićene podatke

  • 9
Air Serbia Er Srbija Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Er Srbija, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA), početkom aprila počinje sa testiranjem IATA digitalnog pasoša (“IATA Travel Pass”), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na COVID-19 ili vakcinacije.

Na ovaj način, srpska nacionalna avio-kompanija će biti jedna od prvih avio-kompanija u Evropi koja će postati deo globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garancija bezbednosti putovanja i oporavak turizma i avio-industrije.

Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima Er Srbije između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju.

 “IATA Travel Pass” će omogućavati putnicima da skladište i upravljaju podacima u vezi sa rezultatima testa na COVID-19 na svojim telefonima, kao i da na bezbedan i siguran način dele svoj verifikovani status sa avio-kompanijom pre dolaska na aerodrom. IATA digitalni pasoš će takođe pružati ažurne informacije o zdravstvenim propisima u vezi sa korona virusom, pomažući putnicima da provere da li ispunjavaju najnovije uslove ulaska u zemlju odredišta.

Putnici Er Srbije će biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš. Nakon testiranja i/ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca. “IATA Travel Pass” će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje.

Aplikacija kao sigurno mesto za digitalno skladištenje zdravstvenih podataka, ne samo da će ubrzati proces prijave putnika na letove, već́ će otvoriti potencijal za beskontaktna putovanja u budućnosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    10. mart 2021 | 11:57

    Mi smo sami sebi najveci neprijatelji.Jos jedan vid pritiska da se narod vakcinise.Gospodoooo,shvatite da je Covid pasos nesto sto je u suprotnosti sa nacelima EU o slobodi kretanja a Stbija nije cak ni deo iste.

  • Shitoshi

    10. mart 2021 | 12:21

    Prvo testiraju vakcine a sad i pasose

  • Marko

    10. mart 2021 | 13:24

    Nitko vas nikad ništa ne pita i vi ste prvi u svemu!!!I u standardu života ste prvi isto tako!!!Kakva banana država pa to nije normalno!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>