• 8
 ≫ 

Milena je ponos Topole: Odbijali su je jer je žensko, a sada se konačno zaposlila kao varilac

 ≫ 

Mlada devojka iz Gornje Šatornje je srušila sve predrasude i započela svoje profesionalno putovanje 1. marta u Kragujevcu

  • 8
Topola – Milena Negovanović 19, iz sela Gornja Šatornja kod Topole, varioc Foto: Rina

Priča o devetnaestogodišnjoj Mileni Negovanović iz sela Gornja Šatornja, kod Topole, koja je jedna od retkih devojaka koja se odlučila da bude varilac, pre nekoliko meseci obišla je Srbiju.

Ova vredna i neobična devojka sada je dobila i svoj prvi zvanični posao u jednoj velikoj kompaniji u Kragujevcu i ponosna je što je stala rame uz rame sa iskusnim majstorima ovog teškog zanata, za koji preovlađuje mišljenje da je "isključivo muški".

- Nekoliko puta sam bila u situaciji da mi kažu: Ti si devojka, nećeš moći to da radiš, teško je. Bilo je mnogo takvih predrasuda, pa sam mislila da će biti isto i kad sam otišla na razgovor za posao u Kragujevac. Imala sam veliku tremu, bilo je mnogo ljudi koji su posmatrali i ocenjivali moj rad, a ja sam dala sve od sebe. Nakon što sam završila određeni zadatak vezan za zavarivanje čula sam samo da su mi rekli da sam odmah primljena. Mojoj sreći nije bilo kraja - kaže Milena, koja je od 1. marta od ranih jutarnjih sati na radnom mestu.

Odmalena je bila drugačija, i umesto sa lutkicama igrala se sa alatom u radionici, koja se nalazila u blizini njene kuće. Kad je odlučivala koju srednju školu će da upiše, umesto kuvarskog, kojačkog ili poslastičasrkog zanata odlučila je da bude varilac. Pa njen otac u šali često kaže: "Ti si ćero tatin sin".

- Bila je odlučna da to završi i mi kao roditelji smo joj bili podrška. Ponosni smo na nju, jer je zaista divno i vredno dete. Malo smo i uplašeni zbog vrste posla kojim se bavi, jer biti varilac nije nimalo lako, ali ona uvek demantuje naš strah jer je odličan majstor - kaže Milenin tata Radisav.

Kako bi obavljala svoj posao bez greške, Milena ima punu radnu opremu, sve potrebne aparate i zaštitnu masku. Dok nije dobila zvaničan posao - varila je po selu, i za to vreme postala je jedan od omiljenih majstora u selima u okolini Topole.

- Najvažnije je da vam ruka bude mirna dok radite i tako vučete levo desno, u zavisnosti šta varite. Ponekad se ne vidi svaka sitnica pod zaštitnom maskom, ali već sam se navikla - priča Milena iz Topole. Veliku podršku ovoj mladoj devojci pruža i majka Radana, koja ni u jednom momentu nije pokušala Milenu da odgovori od ovog posla.

Video: Od Jelenine lepote zastaje dah, a kad uzme aparat za varenje, svi misle da se šali

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>