• 0

Rebrendiranje u A1 pratimo rekordnim investicijama

*Dodatna infrastrukturna proširenja predviđena su na području cele zemlje, a posebno na području Beograda i Vojvodine *Nismo više koncentrisani samo na povezivanje ljudi, već i na povezivanje uređaja - machine to machine komunikaciju *Telekom Austrija Grupa godinama uspešno posluje u 7 evropskih zemalja i broji 25 miliona korisnika – poručuje Nenad Zeljković, Glavni direktor za tehniku, Vip mobile i A1 Slovenija

  • 0
VIP i A1 Foto: Subakov.net
  • Prema najavama iz vaše kompanije ove godine Vip mobile menja ime u A1. Šta će ta promena doneti korisnicima i tržištu?

Veoma smo uzbuđeni što ćemo korisnicima u Srbiji sada moći da obezbedimo još širi pristup najsavremenijim tehnološkim rešenjima i servisima, iza kojih stoji jedan od vodećih pružalaca digitalnih i komunikacionih usluga u regionu Centralne i Istočne Evrope. Telekom Austrija Grupa godinama uspešno posluje u 7 evropskih zemalja i broji 25 miliona korisnika. Do sada smo, poslujući kao Vip mobile u okviru A1 Grupe imali ekspertsku podršku pri realizaciji brojnih inovacija na domaćem tržištu i razvoju brojnih naprednih servisa i IT rešenja. Zvaničnim prelaskom na poslovanje pod okriljem A1 brenda uložićemo još više truda, energije i entuzijazma da učvrstimo poverenje koje smo stekli kod svojih korisnika i ostanemo njihov prvi izbor i u budućnosti.

  • Kako ste se pripremili za rebrendiranje, ne samo po pitanju brenda, već i infrastrukture, servisa i usluga?

Rebrendiranje je naredna stepenica u kontinuiranom razvoju naše kompanije, koja je za 13 godina poslovanja ostvarila udeo od 25 odsto na domaćem tržištu. Taj stalni razvoj, praćen porastom broja korisnika i prihoda, je bio i jeste - naša priprema. Na primer, svedoci smo najvećeg porasta data saobraćaja i sve većeg prelaska u digitalni svet. Prema zvaničnim podacima RATEL-a, najveću količinu prenešenih podataka internet saobraćaja, među operatorima, ostvarili su naši korisnici. To smo ispratili jer smo u razvoj mreže, koja obuhvata više od 2.170 baznih stanica i pokriva 98 odsto stanovništva, investirali više od 120 miliona evra u poslednjih pet godina. Ove godine, rebrendiranje u A1 pratimo rekordnim investicijama u proširenje kapaciteta 4G mreže i daljim unapređenjem data servisa. Dodatna infrastrukturna proširenja predviđena su na području cele zemlje, a posebno na području Beograda i Vojvodine. Radimo na automatizaciji procesa registracije VoLTE korisnika, koja će omogućiti masovnije korišćenje govornog servisa preko LTE mreže. Nastavićemo i sa izgradnjom transportne mreže, prvenstveno optičkih privoda, neophodnih za podršku rasta internet saobraćaja. Time ujedno i pripremamo našu infrastrukturu za nove tehnologije koje dolaze.

  • Kao deo internacionalne grupe, koliko ste upoznati sa novim trendovima na tržištu Evrope i koliko će oni promeniti asortiman usluga koje telekomunikacione kompanije nude?

Telekomunikacioni operatori uveliko posluju van tradicionalnih okvira poslovanja. Na primer, jedan od najvažnijih iskoraka u tom smislu je da mi nismo više koncentrisani samo na povezivanje ljudi, već i na povezivanje uređaja - machine to machine komunikaciju. Podsetio bih da smo deo odabranog društva od samo 15 odsto operatora u svetu koje korisnicima nudi Narrow Band Internet of Things, najpouzdaniju svetsku tehnologiju za prenos podataka za uređaje koji se povezuju internetom. S obzirom na to da može da se koristi u gotovo svim radio uslovima i na lokacijama koje su ranije otežavale dostupnost, kao što su šume, podrumi, NB IoT predstavlja veliku podršku digitalnom razvoju različitih privrednih sektora s mogućnošću primene u telemetriji, saobraćaju, energetici, zaštiti životne sredine, poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji i drugim oblastima.

  • Uveliko se iščekuje 5G, planirana aukcija pomerena je za kraj ove godine. Koliko su nam blizu tehnologije budućnosti?

Potrebno je vreme za širu primenu 5G uređaja, ali to ne menja činjenicu da smo na nekoj vrsti prekretnice za sveobuhvatne promene u industriji bežičnih uređaja koje će sigurno oblikovati i menjati privredu i društvo u celini. Internet of Things je dobar primer tehnologija budućnosti i tržište uređaja zasnovanih na IoT raste velikom brzinom. Ono se procenjuje na 15 milijardi evra na globalnom nivou, a predviđanja idu i do 75 milijardi evra do 2025. godine. Zato smo i odgovorili na taj trend uvođenjem pomenute tehnologije Narrow Band IoT. Dakle, pričamo o trendovima koji prave promene i mislim da živimo u vremenu koje će biti definisano načinom na koji nove tehnologije oblikuju naš život i rad. Time rastu i izazovi koji treba da se prevaziđu, posebno u pogledu očuvanja kvaliteta, pouzdanosti i bezbednosti servisa i usluga, odnosno očuvanja poverljivosti podataka koji se razmenjuju. U tom smislu posebno su važne privatne LTE, tzv. kampus mreže. Značaj privatnih mreža prvenstveno je prepoznat od strane velikih infrastrukturnih sistema kao što su aerodromi i luke, gde su prioritet bezbednost i efikasnost poslovnih procesa, i servisa i usluga ka korisnicima. S ponosom mogu da kažem da smo lideri i na ovom polju gde je jedan značajan projekat sa ovakvim infrastrukturnim partnerima u toku.

(Telegraf.rs/PR)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>