• 0

Najveći akcionar ima sve manji udeo u mađarskom gigantu: Deonice potonule za dan

Vizer neće dobiti deo novca od prodaje

  • 0
wizz air skoplje Foto: Unsplash

Najveći akcionar Vizera (Wizz Air), američki div za upravljanje kapitalom "Indigo Partners", prodao je 9 odsto udela u mađarskoj niskobudžetnoj avio-kompaniji sa sedištem u Budimpešti.

Cena transakcije iznosi 555,5 miliona dolara ili 400 miliona funti, kako je preneo britanski portal simpleflying.com. Prodaja je realizovana juče, 16. marta 2021, u organizaciji londonske Barkliz banke, a obuhvatila je 7,69 miliona akcija.

Tako je vlasnički udeo Indiga u Vizeru smanjen sa 17,5% na svega 8,5 procenata. Američka firma je prethodno, početkom ferbuara ove godine, takođe prodala deonice Vizera u vrednosti 650 miliona dolara.

Kao što je bilo i očekivano, nakon ove vesti akcije mađarske kompanije su pale 6,5 odsto, dodaje britanski portal, i dalje navodi da Vizer neće dobiti deo novca od prodaje.

"Indigo Partners" je inače osnovan 2002. godine, a u poslednje vreme je naročito zainteresovan za niskotarifne avio-prevoznike, kao što su "Frontijer Erlajns" (SAD), "DžetSmart" (Čile), "Volaris" (Meksiko).

Indigo je postao investitor Vizera 2004. godine, s vlasničkim udelom od čak 20,6 posto. Osnivač i izvršni direktor ove kompanije, Vilijam A. Franke, ujedno je i predsednik mađarske kompanije.

Podsećamo, slične akcije se dešavaju i u svetu automobila. Naime, Reno je pre neki dan prodao ceo svoj udeo u Daimleru, odnosno 16,5 miliona akcija.

Treba pomenuti i da se auto, kao i avio-industrija polako oporavljaju. Svim vodećim vazduhoplovnim kompanijama su skočile akcije u proteklom periodu, uprkos rastu broja zaraženih širom sveta. Pretpostavka je da se to dešava zbog masovnije vakcinacije i spremnosti ljudi da više putuju.

Video: Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>