Nije zbog fensi kantica ,nego zbog zdravlja. Ulje je otrov za organizam. Da ne idem na siroko,daću samo jedan primer. Kada recimo u tiganju ispržite jaja na ulju, bez nekog deterdženta ne može da se opere, a kada koristite mast, možete da operete tiganj mlakom vodom. Pa sada vi razmislite ,šta je sa našim krvnim sudovima.
Nije samo zbog kantica, ali ni one nisu za bacanje. Meni licno dobro dodju da u njima, posle berbe, zaledim bobicasto voce (maline, kupine) koje obozavam i volim da ga imam preko cele zime.
Mast podnosi visoku temperaturu, prijatnije miriše od ulja i ukusnija su jela kuvana na masti. Kad pržite ribu prvo posolite, uvaljate u kukuruzno brasno / ako nemate onda oštro belo / i na zagrejanu mast, pa neku salatucu / može kupus sveži preliiven maslinovim uljem i limunom /. Prijatno❣
Suncokretovo ulje je zdravo samo ako se ne przi na njemu ili pece,jer na velikoj temperaturi,postaje cak kancerogeno. Ako bas neko voli da przi na ulju,onda bi to trebalo biti kokoso ulje,jer je ono predvidjeno za visoke temperature. Za przenje je mast najbolja. A masnoca u krvi se ne dobija od masti,kao sto neki pricaju,vec od ne kvalitetne ishrane( previse secera i nelog brasna).
Не заборавимо на хемију,термичка обрада на високим темп. подстиче стварање штетних једињења полицикличних ароматских угљоводоника(ПАХ)и хетероцикличних амина(ХЦА)који се не јављају код хране спреманим на нижим темп. Ове скупине једињења класификују се као канцерогене.Значи опрез и код једног и код другог конзумирања.
МАСТ УВЕК И САД. УЉЕ САМО У ВРЕМЕ ПОСТА, КАД ЈЕ НАРАВНО ДОЗВОЉЕНО. ТО НАТЕРИВАЊЕ НА КУВАЊЕ НА УЉУ, ЈЕ ПОЧЕЛО ЈАКО ДАВНО, КАД ЈЕ ПОЧЕЛА ИНТЕЗИВНА ПРЕРАДА УЉАРИЦА. УЉЕ НИ СЛУЧАЈНО НИЈЕ ЗДРАВИЈЕ ОД МАСТИ. СВАКО СЕ МОЖЕ У ТО СЛИКИВИТО УВЕРИТИ. КАД ПЕРЕ ТАЦНУ, ИЛИ МЕСТО ГДЕ ЈЕ СТАЈАЛО. УЉЕ. БЕЗ ЦИФА, НЕМА ПРАЊА., А МАСТ, САМО ПОД ТОПЛУ ВОДУ. КАКО ЛИ ЈЕ ТЕК У ЦРЕВИМА, МОЖЕТЕ ЗАМИСЛИТИ.? ТАМО ЈЕ БЕТОН. АЛИ НАРАВНО И СА МАСТИ НЕ ТРЕБА ПРЕТЕРИВАТИ. А ДА ЈЕ ЗДРАВИЈА, ТО ЈЕ 1000 %
Neka obrati pažnju kako radi . Kada počne da se zagreva, neprijatno se oseca, ma smrdi da je to da ti se smuči život ! Mast nesme da se oseca to je jasno !
@TITANIJUM Mast koja se neprijatno oseca, ili je uzegla, ili pregorela, ili je od vepra koji nije dobro "pociscen" (kastriran), pa se prejako oseca na hormone, da ne kazem smrdi.
Bilo koliko da kosta ulje.Domacu svinjsku mast nista ne može da zameni.Zdravija je od ulja,i zato ja spremam svako jelo na mast.Ulje jedino u salatu minimalno sto moze.Pozrav.
Viki
Mast se nalazi za 100 dinara za kilo. Negde traze vise, ali treba znati gde kupiti. Mast je zdravija nego ulje.
Podelite komentar
Vladimir
Nije zbog fensi kantica ,nego zbog zdravlja. Ulje je otrov za organizam. Da ne idem na siroko,daću samo jedan primer. Kada recimo u tiganju ispržite jaja na ulju, bez nekog deterdženta ne može da se opere, a kada koristite mast, možete da operete tiganj mlakom vodom. Pa sada vi razmislite ,šta je sa našim krvnim sudovima.
Podelite komentar
Naravno da
@Vladimir
Nije samo zbog kantica, ali ni one nisu za bacanje. Meni licno dobro dodju da u njima, posle berbe, zaledim bobicasto voce (maline, kupine) koje obozavam i volim da ga imam preko cele zime.
Podelite komentar
Mrki
Pa,to je valjda taj ekonomski procvat !
Podelite komentar
Taxista
Pre dve godine ulje je bilo ispod 100 din.
Podelite komentar
Kosta SO
@Taxista
Krompir bio petnaest.
Podelite komentar
Невена
Код нас 2 км тачније није ни 100 дин. тако да прескупи сте !!! ПС Уље конзумирам само у посту остало живјела нам маст !!!
Podelite komentar
Lol
@Невена
Kako majke ti?2 km su 120din, a ulje kod nas kosta od 2.5km(150 din) do 3.1km(180 din).
Podelite komentar
Vuk
Hahaha, molićete za 2 dcl masti kod seljaka?!
Podelite komentar
Ne budi siguran
@Vuk
Ne, necemo.
Podelite komentar
Petar
Sad će mast da skoči na 450-500 din kg...
Podelite komentar
Loki
Ovo je znak da propadamo, 15 do 30 posto sve poskupelo i ne samo prhrambeno vec i drgim proda . Elekto, vodovod I tako dalje !!
Podelite komentar
Pop
Mas i leba a odozgore aleva paprika....🤗
Podelite komentar
Petar
@Pop
I luk crni
Podelite komentar
Bakica
Mast podnosi visoku temperaturu, prijatnije miriše od ulja i ukusnija su jela kuvana na masti. Kad pržite ribu prvo posolite, uvaljate u kukuruzno brasno / ako nemate onda oštro belo / i na zagrejanu mast, pa neku salatucu / može kupus sveži preliiven maslinovim uljem i limunom /. Prijatno❣
Podelite komentar
Ljibica
Suncokretovo ulje je zdravo samo ako se ne przi na njemu ili pece,jer na velikoj temperaturi,postaje cak kancerogeno. Ako bas neko voli da przi na ulju,onda bi to trebalo biti kokoso ulje,jer je ono predvidjeno za visoke temperature. Za przenje je mast najbolja. A masnoca u krvi se ne dobija od masti,kao sto neki pricaju,vec od ne kvalitetne ishrane( previse secera i nelog brasna).
Podelite komentar
.
@Ljibica
Najbolje ulje je ulje od kospica grozdja.Ne menja sastav do 250 stepeni.
Podelite komentar
DRUGA ISTINA
@Ljibica
Dijabetes se dobija od masti,holesterol od šećera a gojaznost od brašna,to su tvoje teorije ili zavere sa neta a šta ti jedeš pa si tako pametna.
Podelite komentar
пратилац
Не заборавимо на хемију,термичка обрада на високим темп. подстиче стварање штетних једињења полицикличних ароматских угљоводоника(ПАХ)и хетероцикличних амина(ХЦА)који се не јављају код хране спреманим на нижим темп. Ове скупине једињења класификују се као канцерогене.Значи опрез и код једног и код другог конзумирања.
Podelite komentar
МАСТ
БАТО ИЗ ПОДРУМА И ВРУЋ ХЛЕБ ИЗ ФУРУНЕ ДА ЦУРИ НИЗ ЛАКАТ. ПАДНЕ У ПРАШИНУ И САМО ВРУСКА
Podelite komentar
Н. С.
МАСТ УВЕК И САД. УЉЕ САМО У ВРЕМЕ ПОСТА, КАД ЈЕ НАРАВНО ДОЗВОЉЕНО. ТО НАТЕРИВАЊЕ НА КУВАЊЕ НА УЉУ, ЈЕ ПОЧЕЛО ЈАКО ДАВНО, КАД ЈЕ ПОЧЕЛА ИНТЕЗИВНА ПРЕРАДА УЉАРИЦА. УЉЕ НИ СЛУЧАЈНО НИЈЕ ЗДРАВИЈЕ ОД МАСТИ. СВАКО СЕ МОЖЕ У ТО СЛИКИВИТО УВЕРИТИ. КАД ПЕРЕ ТАЦНУ, ИЛИ МЕСТО ГДЕ ЈЕ СТАЈАЛО. УЉЕ. БЕЗ ЦИФА, НЕМА ПРАЊА., А МАСТ, САМО ПОД ТОПЛУ ВОДУ. КАКО ЛИ ЈЕ ТЕК У ЦРЕВИМА, МОЖЕТЕ ЗАМИСЛИТИ.? ТАМО ЈЕ БЕТОН. АЛИ НАРАВНО И СА МАСТИ НЕ ТРЕБА ПРЕТЕРИВАТИ. А ДА ЈЕ ЗДРАВИЈА, ТО ЈЕ 1000 %
Podelite komentar
Jovan
Mast svinjska domaca 120,00rsd nedeljom na pijaci Gornja Varos kod Ivice ma super kantice 2kg.
Podelite komentar
T I T A N I J U M
@Jovan
Neka obrati pažnju kako radi . Kada počne da se zagreva, neprijatno se oseca, ma smrdi da je to da ti se smuči život ! Mast nesme da se oseca to je jasno !
Podelite komentar
Razlog
@Jovan
@TITANIJUM Mast koja se neprijatno oseca, ili je uzegla, ili pregorela, ili je od vepra koji nije dobro "pociscen" (kastriran), pa se prejako oseca na hormone, da ne kazem smrdi.
Podelite komentar
Лек
Никада није скуп а уље само у салату
Podelite komentar
tea
nista lepse od mladih krompirica na masti.
Podelite komentar
ZDRAVLJE
@tea
A holesterol rasre li raste,maslinovo ulje je mnogo bolje za zdravlje.
Podelite komentar
САМО
ДОМАЋА МАСТ А УЉЕ САМО ИЗ СТАКЛЕНЕ ФЛАШЕ, АКО НЕМАШ ФЛАШУ ПЛАТИШ КАУЦИЈУ,,, ЕЕЕ ТО ЈЕ БИО КВАЛИТЕТ
Podelite komentar
РВ
@САМО
А у, ал се брзо стари, сећам се и ја тог времена.
Podelite komentar
Boža zemunac
Ulje skuplje od goriva.To nikada nije bilo.Baš smo lideri u regionu.
Podelite komentar
Geras
Kakav naslov.... Da li znate koliko je svinjska mast zdravija od ulja.... A vi pričate o fensi kanticama..... Strasno
Podelite komentar
Mima
Bilo koliko da kosta ulje.Domacu svinjsku mast nista ne može da zameni.Zdravija je od ulja,i zato ja spremam svako jelo na mast.Ulje jedino u salatu minimalno sto moze.Pozrav.
Podelite komentar
Febo
@Mima
I svi zajedno imate preko 500kila.nastavi samo
Podelite komentar
CHE
DOK SMO MAST KORISTILI, BILI SMO ZDRAVI. I NIKAD NIJE SKUPA.
Podelite komentar
РВ
@CHE
Да, али некад и сада није исто.
Podelite komentar
Cc
Neka hvala ja koristim samo maslinovo ulje
Podelite komentar
tea
@Cc
ili imas dobar standatd,ili malo kuvas.
Podelite komentar
Peki
@Cc
Za kuvanje i salate da.za przenje ne (proitajte i uverite se)
Podelite komentar