• 0

Transformacija železničkog sektora: Svetska banka odobrila izdašnu novčanu sumu Srbiji

Železnička mreža je značajan resurs naše zemlje, ocenjuje šef Kancelarije SB u Srbiji, i dodaje da ima stratešku ulogu u razvoju Srbije i kreiranju novih radnih mesta

  • 0
Rekonstrukcija pruge Subotica-Senta

Foto: Tanjug/Infrastruktura Železnica Srbije

Odbor direktora Svetske banke odobrio je Fazu 1 višefaznog programskog pristupa za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji, čime je obezbeđeno 62,5 miliona dolara u okviru ovog programa, ukupne vrednosti od 400 miliona dolara, saopštila je danas Kancelarija Svetske banke u Beogradu.

Budući da dele iste prioritete, poput zelenog saobraćaja i regionalnih integracija, Svetska banka i Francuska agencija za razvoj zajednički sufinansiraju po 50 odsto Faze 1, te tako ukupna ulaganja za ovu fazu iznose 125 miliona dolara.

U saopštenju se ističe da Srbija intenzivira napore na razvoju infrastrukture kroz povećanje bezbednosti, efikasnosti, ekološke održivosti i regionalne povezanosti svojih železnica, putem unapređenja mreže pruga u dužini od 3.735 kilometara.

- Železnička mreža Srbije je značajan resurs ove države i ima potencijal da odigra stratešku ulogu u razvoju cele zemlje i kreiranju novih radnih mesta - izjavio je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Ovim programom će se, kaže, unaprediti kvalitet infrastrukture, povećati bezbednost, pospešiti domaće i regionalne integracije, ubrzati privredni razvoj i poboljšati poslovno okruženje u regionu.

- Obnovljena i modernizovana železnička mreža postaće ključni deo transformacije multimodalnog saobraćaja u ovoj zemlji, a čitav program je u potpunosti usklađen sa planom za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, uključujući i opredeljenost države za poštovanje standarda Evropskog zelenog dogovora i klimatske neutralnosti, kojima se predviđa smanjenje emisija iz sektora saobraćaja za 90 odsto - naveo je Ndegva.

Prema prvim procenama, očekuje se da će procenat projekta koji će doneti korist i kroz ublažavanje uticaja na životnu sredinu ili prilagođavanje klimatskim promenama, što se naziva i "dodatna ekološka korist" - premašiti 89 odsto, što iznosi 111,28 miliona dolara, dodaje se u saopštenju.

Novac

Srbija planira da uloži 3,3 milijarde evra u svoju železničku mrežu / Foto: Shutterstock

Čitav projekat je usmeren na ostvarenje tri ishoda: povećanje stepena iskorišćenosti mreže za pet odsto, smanjenje broja smrtnih slučajeva na železničkoj mreži za 23 posto, i povećanje učešća železnice na domaćem tržištu prevoza robe za 10 odsto u narednih deset godina.

Srbija planira da uloži 3,3 milijarde evra u svoju železničku mrežu tokom predstojeće decenije, u sklopu čega namerava da u potpunosti elektrificira svoje pruge, postigne punu primenu Evropskog sistema za upravljanje železničkim saobraćajem, ukine ograničenja brzine, poveća kapacitet trasa za prevoz robe u okviru svoje strateške mreže pruga i unapredi upravljanje imovinom železnice.

Tri faze ovog projekta Svetske banke podrazumevaće investicije u infrastrukturu i upravljanje imovinom, inicijative za jačanje institucija u ovom sektoru i napore usmerene na modernizaciju, navodi se u saopštenju.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari