• 0

Crna Gora ukida program koji joj je bio adut za investicije: Nema više ekonomskog državljanstva

Institucije EU, kako se objašnjava, ne gledaju blagonaklono na programe ekonomskog državljanstva

  • 0
Crna Gora, zastava crne gore

Foto: Shutterstock

 Crnogorska vlada neće produžiti program na osnovu kojeg se može dobiti ekonomsko državljanstvo, a koji ističe 31. decembra 2021. godine, kako ne bi otežavala Crnoj Gori put ka Evropskoj uniji, piše dnevni list Dan.

"Podrška programima ekonomskog državljanstva kosi se sa načelima Evropske unije", navodi se u odluci koju je vlada usvojila u četrvtak.

Promovisanje takvog programa je, dodaje se, suprotno tendencijama revizije postojećih programa u okviru EU, te kritičkim osvrtom od strane institucija EU, kao i zahtevima za ukidanje analognih programa u državama članicama.

"Stoga se zaključuje da dalja podrška ovakvom programu može otežati i usporiti proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji", piše u odluci i konstatuje da Crna Gora kao zemlja kandidat ne sme dozvoliti da kompromituje svoju posvećenost evropskim integracijama.

Institucije EU, kako se objašnjava, ne gledaju blagonaklono na programe ekonomskog državljanstva, imajući u vidu reputacione rizike, kao i rizike finansijskog integriteta, poput pranja novca, finansiranja terorizma, korupcije i infiltracije organizovanog kriminala. "Kako je program već ukinut na Kipru, Malta dobila upozorenje, dok su od Bugarske zatražena dodatna obaveštenja, pretpostavlja se da je jedini potencijalno održiv program u okviru EU onaj koji se primenjuje u Portugaliji, koji se često menja".

Dodatni argument za ukidanje programa je taj što je on na osnovu dosadašnjih podataka neupitno neodrživ.

"Samo 37 dodeljenih državljanstava, od ukupnog ograničenja od 2.000, predviđenih do kraja 2021. godine, dovodi u pitanje svrsishodnost i održivost programa. Broj od 131 podnijetih aplikacija Agenciji za investicije ne doprinosi argumentu da su investitori zasnivali investicije u razvojne projekte iskljušivo na osnovu ekonomske zavisnosti, isplativosti ili očekivanog dohotka", naveli su iz vlade i dodali da ukidanje programa neće dovesti do opstrukcija u realizaciji projekata koji su na listi razvojnih.

Video: Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari