• 27

Ko dobija 14.000 dinara, a ko još dva minimalca? Država sprema pojačan paket mera, ovako bi izgledao

Dodatne pare za nezaposlene, ali i najugroženije delatnosti

  • 27
Foto robot firme u Srbiji, korona, Biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Pored pomoći od 60 evra za sve punoletne građane, i 110 za penzionere, još jedna grupa naših sugrađana dobiti pomoć od države. Reč je o nezaposlenima koji će, uz ovih 60, dobiti još po 60 evra u junu, tako da će ukupno moći da računaju na 120 evra ili oko 14.000 dinara. 

Još jedan ili dva minimalca dobiće i muzičari, najavljeno je sinoć.

Ivent industrija danas s Malim i Brnabić

Takođe, predstavnici Udruženja "Ivent industrija" Srbije će s premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim razmotriti danas predloge za prevazilaženje krize nastale zbog epidemije u sektoru organizacije proslava i zabava, saopštilo je to Udruženje.

Zahtevi koje će Udruženje predočiti premijerki odnose se pre svega na direktnu finansijsku pomoć ovoj najugroženijoj delatnosti, odnosno na kompenzaciju zbog zabrane obavljanja delatnosti.

Udruženje će predočiti i konkretne mere prevencije i zaštite od korona virusa, a koje bi omogućile organizaciju masovnih događaja kada se situacija sa brojem zaraženih spusti na prihvatljiv nivo.

Napominje se da članice Udruženje godišnje u Srbiju dovedu najmanje 800.000 turista od čega korist imaju hoteli, restorani, prevoznici, vodiči, taksisti i mala privreda.

Prijava od kraja aprila

- Za nezaposlene ide 120 evra u ovoj godini. Oni će kao i svi punoletni građani dobiti dva puta po 30 evra, u maju i novembru, ali i još po 60 evra u junu - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na RTS-u.

Podsetimo, prijavljivanje građana za novu državnu novčanu pomoć počinje 28. aprila, a građani će po 30 evra dobiti u maju i novembru. Penzionerima će dodatnih 50 evra biti isplaćeno u septembru.

Prijavljivanje će biti moguće na dva načina, baš kao i prošle godine kada su građani dobijali pomoć od po 100 evra. Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra.

Prvi način je elektronski, preko sajta Uprave za trezor, gde će građani morati da unesu četiri podatka. Prvi korak biće da kliknu na polje "Podnošenje prijave" i to je mesto gde unose ime i prezime, JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Prijava će biti moguća i telefonom, na broj koji će na vreme i biti zvanično objavljen.

Penzioneri, njih ukupno 1,7 miliona u Srbiji, u narednih devet meseci dobiće ukupno 110 evra, što je oko 12.800 dinara. Isplate će ići u tri rate, u maju - 30 evra, zatim u septembru - 50 evra i u novembru - novih 30 evra. Prvih i poslednjih 30 evra dobiće kada i ostali građani. U septembru će dobiti i dodatak od 50 evra na koji jedino penzioneri imaju pravo.

Dva minimalca i za muzičare

Predsednik Vučić najavio je sinoć podršku i za muzičare, koji već mesecima zbog pandemije ne mogu da nastupaju.

- Dobra vest i za muzičare, oni nisu u sistemu PDV-a, ali za oko 3.000 njih spremna je podrška od dva minimalca. Vlada će verovatno u petak ili ponedeljak doneti odluku o novčanoj pomoći - rekao je Vučić.

U okviru tekućeg paketa stiže pomoć i za gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici. Autoprevoznicii će dobiti šest puta po 600 evra po autobusu.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darec

    19. mart 2021 | 10:45

    Ne bih da mracim situaciju i da ispadam nezadovoljan, ali ajmo realno, sta moze covek da uradi sa 60e? Sve poskupljuje, cene namirnica i ostalih racuna su nam kao da zivimo u Svajcarskoj maltene... Ovo je ponizavajuce, treba da daju po 600e! Sramota, ponizavanje ljudi...

  • Cccc

    19. mart 2021 | 11:08

    Ne razumem,estrada dobija dva minimalaca? Što su oni ugroženiji od drugih "svi živimo isto". Kasnije će dobiti i nacionalnu penziju.

  • Nama lova ne treba

    19. mart 2021 | 09:57

    Mi smo Srbija, imamo svega.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>