• 2

Ponovo zadat udarac kredibilitetu centralne banke Turske: Erdogan iznenada smenio guvernera

Ovo je treći put od 2019. godine...

  • 2
turska lira

Foto: Pixabay

Turski predsenik Redžep Tajip Erdogan iznenada je smenio guvernera centralne banke Nacija Agbala, nakon što je podigao kamatne stope da bi zaustavio inflaciju, a na njegovo mesto postavio je bivšeg poslanika vladajuće stranke i kritičara stroge monetarne politike, Sahapa Kavičoglua.

Ovo je treći put od 2019. godine da Erdogan, koji se više puta zalagao za niže kamate, smenjuje guvernera, podseća Rojters. Zbog ovog poteza, analitičari predviđaju da će lira pasti kada se tržišta novca otvore, jer je "ponovo zadat udarac kredibilitetu centralne banke".

Odlazeći guverner Naci Agbal, imenovan pre manje od pet meseci, osvojio je pohvale na tržištu agresivnim podizanjem stope politike za 875 baznih poena na 19 odsto, što je najviše u bilo kojoj velikoj ekonomiji.

Njegovo iznenadno smenjivanje dolazi nakon što je banka u četvrtak povisila stope za više od očekivanih 200 poena, što je potez koji je trebalo da smanji inflaciju od 16 odsto i pad lire.

Službeni list zemlje objavio je da ga je Erdogan zamenio Sahapom Kavčiogluom, bivšim članom parlamenta Erdoganove vladajuće stranke (AKP). Od Agbalovog imenovanja, 7. novembra, lira je skočila više od 15 odsto, sa rekordnih najnižih 8,50 za dolar. Oko 20 milijardi dolara stranih fondova takođe se slilo u tursku imovinu.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miro

    21. mart 2021 | 10:03

    Ne moze on svugde ratovati cak do Libije svugde gura nos gde mu nije mesto ai EU i Amerika zavrnuli slavinu.Sve dolazi kad tad na naplatu.Steta zbog diktatora uvek narod strada

  • Хрвоје

    21. mart 2021 | 10:26

    Ердогане ти си поништио својом одлуком права жене пре неки дан а ми мислили да ти пошаљемо Јоргованку да ти спаси државу. Ако хоћеш Млађа је ту негде, да убеди турке да ће добити по 1000е.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>