• 1

Džip može na godišnji: U 2020. najviše se kupovalo ovo vozilo, iako predstavlja ozbiljnu pretnju

Kamioneti su sada dominantni u SAD, mada sa sobom nose ozbiljne rizike, pre svega kada je reč o zaštiti pešaka i biciklista

  • 1
Najbolje 4X4 i pikap vozilo: Ford F-150 Foto: Ford

Kamioneti su potpuno zavladali Amerikom, kao supermoćna vozila, dovoljno velika za porodična putovanja. Ipak, potreba Amerikanaca za kupovinom ovakvih vozila i moćnom vožnjom - ide na uštrb pešaka.

U 2020. pet od 10 najprodavanijih vozila u SAD bili su pikapovi. Od 1990. sve su teži, te su u proseku dobili dodatnih 590 kilograma, a neka od najtežih vozila iz ove grupe teška su, recimo, kao tri modela Honda Civics.

Blumberg piše da su ozbiljna pretnja pešacima, tj. da oni "plaćaju cenu potrebe vozača da voze ljute divove". Takođe je diskutabilan njihov izgled, dizajn, budući da su izuzetno jaki, masivni. U maju prošle godine prvi put se desilo da Amerikanci kupuju više kamioneta nego automobila.

Ta masovna kupovina dolazi sa visokom cenom, budući da se beleži veliki broj smrtnih slučajeva na ulicama i putevima SAD, a kada je reč o pešacima i biciklistima. Takođe, sudari su česta pojava.

Blumberg dalje navodi da žene trpe veće posledice i povrede, jer po pravilu voze manja, slabija kola, prilikom sudara sa ovakvim jednim divom. "Detroit Free Press" izveštava da su SUV vozila i kamioneti glavni krivac za porast smrtnosti pešaka.

I dok su kamioneti ranije bili više "rezervisani" za prevoz stoke, kako se promovisalo u TV reklamama širom zemlje, danas služe za porodični prevoz. Do 1980-ih, gotovo svaki kamionet koji se prodavao u SAD imao je jednu kabinu, što znači sedište za najviše tri osobe, u obliku klupe. Ali, to je sada istorija.

U 2020. godini 85% prodatih kamioneta imalo je četvoro vrata i dva reda sedišta, koji mogu da prime petoro, šestoro ljudi. Kako su se pikapovi transformisali u porodična vozila, tako su postali i luksuzniji.

Prosečni kamionet u SAD sada se prodaje za gotovo 50.000 američkih dolara - što je porast od 41% u poređenju sa periodom od pre deset godina. Mnogi vlasnici se mogu pohvaliti otmenim enterijerom, dizajniranim tako da se takmiče sa vrhunskim džipovima i limuzinama.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>