• 19

Kvadrat u ovom gradu skače s 500 na 900 evra: "Dolazi irski Aptiv, a za njim i drugi investitori"

"Fabrike neće gde nema infrastrukture"

  • 19
Altetska staza FK Timok Zaječar Foto: Facebook/ФК Тимок Зајечар

Zaječar zahvaljujući industrijskoj zoni, postaje i jedno od poželjnih mesta za život. Kompanija Aptiv najavila je posao za 2.500 radnika, a posledično, očekuje se i da drugi investitori dođu u taj kraj.

Pretoistavlja se i da će taj kraj biti novi "raj za nekretnine". A još ranije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će samo u Gradski stadion biti uloženo mnogo novca.

- Kao što je Arena postala razvojni centar za taj deo Novog Beograda, koji je odjednom postao najtraženiji i najskuplji, tako će Kraljevica odjednom postati najvažniji deo Zaječara - navodi i dodaje.

Ljudi koji ovde žive treba da znaju, ako je kvadrat 500 evra, skočiće na 700, a ako je 700, skočiće na 920 evra - rekao je ranije.

Vučić je i danas obišao završne radove na izgradnji pristupnog puta za industrijsku zonu "Zapad" kod Zaječara. Reč je o izgradnji severne saobraćajnice za uređenje privredne zone "Zapad", a vrednost ugovorenih radova je 81,5 miliona dinara.

Radovi su počeli 21. decembra prošle godine, a rok za završetak je 90 dana. Radove izvodi kompanija "Štrabag", ogranak "PZP Zaječar".

Izgradnja četiri nove saobraćajnice za potrebe budućeg industrijskog kompleksa je ukupne dužine dva kilometra.

Vlada Srbije uložila je 200 miliona dinara u infrastrukturno opremanje industrijske zone Zapad, što podrazumeva izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i elektromreže.

Tu će biti izgrađena fabrika za proizvodnju kablova Tel kabl, što je prva investicija u toj industrijskoj zoni. Takođe, irska kompanija Aptiv, jedan od svetskih lidera u proizvodnji električnih instalacija za putnička vozila, najavila je gradnju nove fabrike u Zaječaru, gde će otvoriti 2.500 radnih mesta.

Zašto baš Zaječar?

ZAJEČAR POSETA VUCIC Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Inače, Zajčar je na spisku projekta "Srbija 2025" koji se rade sa kineskom kompanijom CRBC i taj grad dobiće 50 kilometara nove kanalizacione mreže.

- Danas je prvi od 25-26 dana u kojima ćemo obilaziti projekte po celoj Srbiji. Pre svega, za obične ljude je važno što tu ulažemo novac. Ovo je važno i za ljude koji žive u istočnoj Srbiji, ali i za one koji žele da ovaj deo Srbije posete. Ja sam zahvalan Aptivu koji će za godinu dana zaposliti 2.500 ljudi. To je spas za grad, imaće neuporedivo veće prihode i moći će da ulaže mnogo više, nezavisno od centralne vlade i Beograda - rekao je Vučić.

Istakao je i da "fabrike neće gde nema infrastrukture".

- Sa Aptivom radimo godinama i godinama se borimo da ga dovedemo u Zaječar. Molio sam ljude iz Aptiva, imali smo brojne sastanke i posete, baš za Zaječar sam molio, jer sam želeo da podignemo istok Srbije, na to sam ponosan - istakao je Vučić.

Naveo je da nova fabrika kreće sa izgradnjom septembra, oktobra najkasnije, a biće otvorena decembra 2022. godine.

- Posle toga će i druge kompanije doći u ovu industrijsku zonu, kad vide da smo uradili saobraćajnice, kanalizaciju. To je važna vest za ceo okrug. Mi s njima imamo iskustva, otvarali smo zajednu prvu ili drugu fabriku posle 40 godina u Novom Sadu - naveo je Vučić.

Na pitanje novinara zašto je izabrao baš Zaječar za obilazak, te da li to ima veze sa političkom kampanjom, Vučić je odgovorio da ovde nije govorio ni o kakvim lokalnim izborima, niti nečem drugom, iako bi voleo da rezultat bude pozitivan.

Video: Vučić: U narednih 20 dana obići ću sve važne infrastrukturne projekte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    22. mart 2021 | 12:11

    Ne mlatite sa vest,zivim u Zajecaru 900 eu kvadrat nikad nece biti jel ovde nema ljudi...tih 2500 radnika sto spominju nukad nece naci ovde,ali na maltu,slovacku,cesku,nemacku itd hoce

  • Milan

    22. mart 2021 | 12:13

    Za platu 40000 DIN.

  • Gaga

    22. mart 2021 | 12:33

    Dal nisu neki izbori u Zaječaru uskoro? Samo pitam

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>