• 55

Dizel ujutru 154 dinara, uveče 156: Porasle cene goriva, kako se odmičete od centra, sve je skuplje

Dizel skočio u odnosu na prošlu nedelju

  • 55
Gorivo račun Foto: Pixabay, Telegraf

Cene nafte i dalje su u padu usled obnovljenih zabrinutosti da bi mere blokade uvedene u Evropi mogle da uspore oporavak potražnje za ovim energentom. U Londonu je cena sirove nafte manja za 24 centa ili 0,4 odsto i sada je 64,29 dolara po barelu.

U Njujorku je cena svetle sirove nafte pala za 32 centa ili 0,5 odsto i iznosi 61,10 dolara po barelu. Obe vrste nafte zabeležile su prošle sedmice pad cene za više od šest odsto.

A kod nas? Kod nas se očigledno prelilo dešavanje iz sveta, ali ono od pre nekoliko nedelja kada je nafta munjevito skočila na svetskom tržištu. 

S pravom smo se zapitali da li će dizel ići na više od 180 dinara, jer se iz dana u dan cena menjala. Vozači koji često toče gorivo, to najbrže osete. 

Tako smo juče ujutro sipali gorivo na benzinskoj stanici jedne naftne kompanije i cena za litar benzina je bila 154 dinara, što je skuplje 4 dinara u odnosu na sredinu prošle nedelje. Uveče, nasuli smo u rezervovar gorivo takođe evro dizel, i već je bilo nešto više od 156 dinara. Na istom lancu pumpi. 

Naravno, imali smo u vidu činjenicu, da je jedna pumpa bila na Novom Beogradu, a druga na Bežaniji, uz auto-put, pa se i cena razlikovala. Ali to ne umanjuje podatak da su cene goriva opet skočile. Još početkom prošle nedelje, podsetimo, dizel se sipao za 147 dinara. 

Litar nafte i benzina na našim pumpama već košta nekoliko dinara više nego pre pre nedelju dana, a naftaši tvrde da bi svetsko tržište sada dodatno moglo da podgreje cenu.

U Srbiji je nedavno doneta odluka o povećanju akciza na gorivo od 1,3 odsto i to je praksa koju smo mogli videti i ranijih godina. Litar bezolovnog benzina na srpskim pumpama kretao se pre dve nedelje na oko 139 dinara, dok je litar evrodizela koštao oko 147 dinara.

Danas, kao što smo vam ukazali, dizel ne može da se nađe ispod 155 dinara. 

Kakvo je vaše iskustvo? Pišite nam u komentarima. 

Video: Ovo su najveće štediše od automobila

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dime

    22. mart 2021 | 16:09

    Bravo, ekonomski tigar. Najveće plate a najjeftinije gorivo u okruženju. Napredno.

  • Hmm...

    22. mart 2021 | 14:15

    Dizel je 162,90 dinara.Bliži se isplata državne pomoći.

  • Milorad

    22. mart 2021 | 16:06

    To je jedan vid placanja vakcina, a ima ih na stotine, a narod ubedjen da nas spricaju besplatno, he, he, he, he, he, he. I kod babe nema dzabe.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>