Mogu li da se preregistrujem u pekaru pa da služim piće? Kako se dovijaju preduzetnici uz nove mere
Na sajtu Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor počeo je nedavno da radi Centar za Kovid-19 mere, u okviru kojeg pored najnovijih verzija naredbi i uredbi Vlade Srbije, privreda može da dobije tačnu i pouzdanu informaciju o ograničenjima koje protivpandemijske mere podrazumevaju, a tiču se njihove delatnosti i poslovanja.
Da li pojedini objekti smeju da rade, do koliko sati, u kom obimu, sa kojim kapacitetom – pitanja su na koja će privreda moći da dobije odgovor pravnog tima Centra za Kovid-19 mere, kao i tumačenje ukoliko im neka mera nije dovoljno jasna, a odnosi se na njihovo privredno društvo.
Pitanja je moguće postaviti putem kontakt forme, dok se odgovori javno objavljuju na dnevnom nivou. Već ima nekoliko upita a jedan od poslednjih odnosi se na novo radno vreme, odnosno pooštrene mere Kriznog štaba.
"Da li ukoliko bi promenili šifru delatnosti ogranka npr. u pekaru ili neku od delatnosti koja sme da radi a slična je našoj da li bi onda smeli da radimo na toj lokaciji i da poslužujemo piće i hranu?" - glasi pitanje.
Očigledno, i ovaj preduzetnik pokušava da nađe caku kako bi mogao da posluje u ograničenom vremenu, pa je u skladu sa tim i dobio odgovor od Pravnog tima:
- U vezi za Vašim pitanjem oko primene odredaba Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Naredbe o radnom vremenu za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19, a koje se odnose na ograničenje radnog vremena ističemo sledeće: U skladu sa tačkom 1, stav 1, podtačkom 1) Naredbe, neće raditi objekti u kojima se obavljaju delatnosti: 1) pružanja usluga u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi,i sl.);
Dok je stavom 2. tačka 1a, podtačka 4) Naredbe propisano da u periodu od 22. marta 2021. godine od 06.00 časova dok nalaže epidemiloška situacije, svakog dana u radnom vremenu od 06.00 do 20.00 časova mogu raditi u objektima u kojima se obavljaju delatnosti priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i sl.)
Dakle, navedeni objekti mogu da rade bez posluživanja hrane i pića, uz strogo poštovanje epidemioloških mera.
Ovom prilikom naglašavamo da, ''ograničenje radnog vremena'' predstavlja medicinsku, preventivnu i epidemiološku meru, a ne kaznenu meru zabrane rada i u tom smislu, akecant ograničenja je ograničenje kontakata između ljudi, tako da se spreči širenje zaraze. U tom smislu Vas obaveštavamo da srogo morate voditi računa o broju zaposlenih i kupaca koji istovremeno rade i borave u vašim prodajnim objektima - navedeno je u odgovoru.
Da dopunimo samo da je u međuvremenu dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića.
U Jedinici za inspekcijski nadzor u NALED-u očekuju da će rad Centra značajno unapredi efektivnost protivpandemijskih mera i doprineti boljem razumevanju mera od strane privrede i građana.
Takođe, pozivaju građane i privredu da prijavljuju kršenje mera i neregularno poslovanje Kontakt centru republičkih inspekcija na telefon 011/6350322, putem onlajn forme ili nove Chatbot aplikacije IVA koju smo pokrenuli na sajtu inspektor.gov.rs.
Centar za Kovid-19 mere pokrenut je u okviru projekta reforme i modernizacije sistema inspekcijskog nadzora, koju od 2017. godine sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji s NALED-om i uz finansijsku i tehničku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, u cilju pobolјšanja rada inspektora i ukupnog poslovnog okruženja u Srbiji.
Video: Staša je žena iz snova: Razume se u automobile i popravlja ih bolje od većine muškaraca
(Telegraf Biznis)
Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
534
Bolje se preregistruj kao vulkanizer pa možeš da prodaješ i koktele i salatu za poneti.
Podelite komentar