• 0
 ≫ 

Šta kada firme imaju samo po jednog zaposlenog? One su kičma privrede u ovom evropskom gradu

 ≫ 

U Beču ima oko 65.000 preduzeća sa jednim zaposlenim, i specijalno za njih, grad je razvio poseban vid pomoći vredan 10 miliona evra

  • 0
beč Foto: Freepik.com

Pre tačno 370 dana Grad Beč je podrškom za "rad od kuće" pokrenuo prve mere pomoći. Od tada je

realizovano 50 mera i isplaćeno više od 500 miliona evra za zapošljavanje, ekonomiju, zdravstvo, socijalna pitanja i kulturu.

Novi paket pomoći za 2021. godinu je već u toku, od aprila slede isplate pomoći preko Privredne agencije Beča i Fonda "waff". Fokus novih mera pomoći su preduzeća sa jednim zaposlenim i digitalizacija.

U Beču ima oko 65.000 preduzeća sa jednim zaposlenim. Specijalno za njih, Grad Beč je razvio poseban vid pomoći. U budžetu za subvencije Privredne agencije Beča izdvojeno je 10 miliona evra. Tako preduzeća koja zbog korone moraju da razvijaju nove poslovne delatnosti ili na svom poslovnom modelu moraju da sprovedu izmene - mogu da dobiju do 7.000 evra pomoći.

- I to nije sve. Takođe sledi podrška inovativnim preduzećima, od 70 miliona evra - kaže gradonačelnik Beča, Mihael

Ludvig. Takođe, Fond "waff" nudi podršku za preduzeća sa jednim zaposlenim. Finansira se školovanje i usavršavanje za jačanje preduzetničkih sposobnosti do 2.000 evra i 80% troškova kursa.

Konkretno, radi se o školovanju u oblastima komercijale i ekonomije preduzeća (npr. knjigovodstvo, kontrola, zaštita podataka, poresko pravo, prihodi i rashodi, poslovna organizacija), u digitalnoj oblasti (optimizacija nastupa na društvenim mrežama, ECDL, Excel, fotošop, digitalna komunikacija) kao i u oblasti govornih kompetencija (kursevi engleskog i nemačkog jezika, poslovni engleski jezik ili

ekonomski nemački jezik).

- Iz Fonda "waff" smo obezbedili 1,5 milion evra za program usavršavanja za preduzeća sa jednim zaposlenim - objašnjava član gradskog veća za finansije, Peter Hanke.

priznanica, online plaćanje, laptop kancelarija, biznis Foto: Shutterstock

Dodatna podrška predviđena je i za inicijativu "Wien Online" (Beč onlajn). Sa oko 15 miliona evra Grad Beč je pomogao digitalizaciju bečkih preduzeća, a njihovo online-predstavljanje sa 10.000 evra po preduzeću. Kao rezultat, tokom samo jednog meseca, zahtev je podnelo 2.399 firmi.

Sada je predviđena nova podrška u visini od 3 miliona evra. Pomoć preduzećima iznosiće i do 20.000 evra za

sprovođenje novih digitalnih prodajnih koncepata i pronalaženja novih tržišta.

Od 1. aprila:

- Podrška preduzećima sa jednim zaposlenim – 7.000 evra po projektu, 10 miliona evra (Privredna agencija)

- Innovate4Vienna - 150.000 evra po projektu, 4 miliona evra (Privredna agencija)

- Waff-program za usavršavanje za preduzeća sa jednim zaposlenim – 2.000 evra za jačanje preduzetničkih sposobnosti; ukupno 1,5 miliona evra.

Od 1. maja:

- Wien Online Next - 20.000 evra po projektu, 3 miliona evra (Privredna agencija)

Video: Čadež: Obezbedili smo 10.000 vakcina i za privrednike iz regiona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>