• 1

Kupac prvog svetskog tvita poredi ga sa Mona Lizom: "Tek će se videti njegova vrednost za 50 godina"

Verujem da je to tržište u nastajanju i ovo je samo početak, naveo je biznismen iz Malezije

  • 1
Mona Liza, Twitter Foto: Pixabay

Pre dva dana prvi svetski tvit, kojeg je postavio Džek Dorsi pre 15 godina, dobio je svog kupca - biznismena iz Malezije, inače izvršnog direktora tehnološke kompanije "Bridge Oracle", a njegovo ime je Sina Estavi.

On je tvit kupio za čak 2,9 miliona dolara, i vidi ga kao mudru investiciju. "To je deo ljudske istorije u obliku digitalne imovine. Ko zna kolika će biti cena prvog tvita za 50 godina", rekao je.

Javnost je posebno "uzdrmalo" njegovo poređenje ovog tvita sa čuvenom slikom Mona Lize, koju je oslikao Leonardo da Vični. Ipak, stručnjaci se slažu da je prvi tvit osnivača Tvitera izuzetno dragocena imovina.

Prva kratka poruka je bila ove sadržine: "Upravo postavljam svoj tvit". Postavljena je 21. marta 2006. godine, a Estavi je kupio preko nezamenjivog tokena (NFT) - novog oblika, nalik kriptovaluti.

- Verujem da je to tržište u nastajanju i ovo je samo početak. Svi oblici digitalne umetnosti i kreacije, poput muzike, fotografija, video zapisa, tvitova i postova na blogu, mogu se trgovati preko NFT-a - rekao je za BBC 29-godišnji državljanin Malezije.

Dodao je da su njegovi investitori i kolege zahvalni i srećni zbog ove investicije, jer znaju vrednost i buduću cenu ovog konkretnog NFT-a i uticaj koji je imao na društvene medije. Iako je cena koju je Estavi platio vrtoglava,  stručnjaci veruju da bi to mogla biti pametna investicija.

- Način da se to objasni je da posedovanje ovog prvog tvita u budućnosti može da se posmatra kao prvo izdanje retke knjige - kaže Keti Hakl, stručnjak za društvene mreže.

Dorsijev tvit je prodat putem onlajn platforme Valuables, koja je u vlasništvu američke kompanije "Cent". To je inače, do sada, najvrednija imovina prodata na platformi. Ostaje samo pitanje, na koji način je Estavi vlasnik prvog tvita na svetu, budući da je on i dalje "dostupan" na internetu i svako ga možet naći i pogledati.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    28. mart 2021 | 10:03

    Za 50 godina neće biti tvitera niti će ikoga biti briga ko je napisao prvi tvit

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>