• 0

Usvojen Predlog zakona o e-fakturama: Državu će koštati nekoliko stotina miliona dinara

Od polovine naredne godine privredni subjekti će biti osposobljeni da primaju fakture od javnog i privatnog sektora

  • 0
fakture

Foto: Pixabay

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakona o elektronskom fakturisanju koji je, objašnjava, još jedan od zakona koji će poboljšati poslovanje privrede.

Mali je za Tanjug naveo i da će taj zakon olakšati kontrolu Poreskoj upravi, a njime će biti omogućen i automatski povraćaj PDV-a.

- Uvođenje e-faktura biće potpuno besplatno za privredu, a njegovo uvođenje biće fazno -rekao je ministar.

Kako je objasnio Mali, najpre će od 1. januara 2022. godine subjekti javnog sektora biti u obavezi da primaju i izdaju e-fakture između sebe. Takođe, i privatni sektori koji želi da radi sa javnim sektorom imaće mogućnost da bude osposobljen da izdaje e-fakture javnom sektoru.

Zatim, dodaje Mali, od polovine naredne godine privredni subjekti će biti osposobljeni da primaju fakture od javnog i privatnog sektora, a od januara 2023. godine ceo privatni sektor biće u obavezi da bude osposobljen za prijem i slanje e-faktura.

- Koristi od e-faktura su ogromne, korisnike neće koštati ništa, imaće automatski povrćaj PDV-a, trošiće manje vremena na administraciju i manje vremena u pronalaženju starih faktura - rekao je Mali i dodao da će e-fakture biti u jednom jedinstvenom informacionom sistemu.

Ističe da je upravo privreda takvo poslovno okruženje tražila od države poslednjih nekoliko godina.

Mali kaže da će troškovi uvođenja e-faktura za državu biti neznatni u odnosu na benefite koje dobija privreda, jer se, dodaje, nadograđuju na postojeće sisteme, odnosno na fiskalizaciju.

Procenuje da će uvođenje e-faktura koštati nekoliko stotina miliona dinara.

Mali je podsetio da je prošle godine usvojen Zakon o kriptovalutama, kao i da je usvojen Zakon o fiskalizaciji koji sa primenom kreće od januara 2022. godine.

Sa Predlogom zakona o e-fakturama, ta tri zakona, kaže on, poputno menjaju način funkcionisanja naše privrede.

Takođe, uvođenje e-faktura je jedan od priroteta i članica EU, navodi ministar, i dodaje da Srbija ne želi da kasni po tom pitanju.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke