• 17

Država usaglasila rešenje za frilensere: Ponudiće oprost za one koji najmanje zarađuju?

Novi predlog države za frilensere

  • 17
Freelance, Frilens

Foto: Shutterstock

Država je usaglasila rešenje za frilensere, potvrđeno je Telegraf Biznisu. To rešenje će podrazumevati da se oslobode plaćanja poreza oko 80 odsto onih koji posluju na taj način. 

Za ostalih 20 odsto frilensera, država će predložiti da se optišu kamate i da se da reporogram. 

Ostaje da predstavnici frilensera prihvate ponudu koja će biti predstavljena verovatno sutra.

U praksi to bi značilo da će osoba koja je imala prilive od 500 evra mesečno u trajanju od godinu dana, biti dužna da za te prihode plaća samo 7 evra. Međutim,  pretpostavka je da će se ponuda odnositi na one koji su najmanje zarađivali na internetu. A o tome je više puta ranije govorio i ministar finansija Siniša Mali.

Podsetimo, ranije je Poreska uprava pozvala radnike na internetu da sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih 5 godina ukoliko nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi.

Posle toga, pojedini frilenseri su izrazili nezadovoljstvo i otpočeli su razgovori sa Vladom Srbije.

Pregovori sa Vladom Srbije trajali su tri nedelje i okončani predlogom Vlade koji je Udruženje odbilo, jer je ocenilo kao neprihvatljiv, i da frilensere tera u dužničko ropstvo.

Period o kome se govori odnosi se isključivo u prethodnih pet godina. Sve zarade i prilivi koji su stariji od 2016. godine neće biti oporezivani.

Video: Mali: Vlada Srbije izašla sa konkretnim predlogom za sve frilensere

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    Citat "Poreska uprava pozvala radnike na internetu da sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih 5 godina ukoliko nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi. Posle toga, pojedini frilenseri su izrazili nezadovoljstvo i otpočeli su razgovori sa Vladom Srbije." Dugovanja prema drzavi nemam a ni obavezu da retroaktivno placam unazad neki ahrac koji su se oni setili naplatiti odjednom a pre toga nikad nisu nijednom poslali obavestenje da imam neku obavezu ili dug prema drzavi. Druga stvar je da nisu pojedini frilenseri izrazili zaeadovoljstvo nego su svi izrazili nezadovoljstvo jer kad ti neko nesto ne govori 5 godina a onda oce da ti sve naplati sa kamatama i to retroaktivno onda je to lopovluk drzave a ne da frilenseri nisu hteli placati. Sto se tice pregovora od tri nedelje i to nije tacno jer nije bilo nikakvih pregovora od tri nedelje nego su se sastali dva puta i drzava je prvi put rekla da joj frilenseri malo objasne stvari u vezi rada preko interneta a drugi put su politicari izneli ultimatum frilenserima i samim tim prekinuli pregovore. Ja ne trazim od drzave nista, dinar mi nije dala niti mi je pomogla a oce da mi otme hranu sa stola, posao sam sam razvio koliko toliko, zaradim crkavicu ispod minimalca mesecno ali nisam drzavi na grbaci a mogao bi biti socijalni slucaj i dobijati od drzave bar duplo vise nego sto sad zaradjujem a buijam se od posla!. I ovog puta nece biti nista od ovoga 99.9% sam siguran.

  • DRagutin

    Zavadi pa vladaj, ništa više! Video sam u svetu kako se vlasti bore za svoj narod ali da radi protiv svog naroda e to jedino u Srbiji može! Ovo podnevlje kao da je magnet za problematične političare koji kao da namerno rade protiv svog naroda!

  • Ja

    A kako cete da mi naplatite 😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke