• 1
 ≫ 

Češke kompanije žele da ulažu u Srbiju: Ovo je top 7 oblasti koje ih zanimaju

 ≫ 

Кompanije iz Češke zainteresovane su za nove investicije u Srbiju, posebno u mašinsku, hemijsku i automobilsku industriju, kao i ulaganje u banjski turizam, filmsku industriju, obnovljive izvore energije, IT, i železnicu

  • 1
prag

Prag / Foto: Freepik.com

Oko 50 privrednika iz Srbije i Češke danas će u Privrednoj komori Srbije (PKS) razgovarati o mogućoj saradnji u oblasti mašinske, automobilske, hemijske industrije, zatim industrije prerade voda, zaštite životne sredine, železničkog saobraćaja, ali i kada je reč o turizmu i uslužnom sektoru.

To je izjavio direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, Mihailo Vesović, koji je istakao kako su srpska i češka komora uspele da organizuju biznis forum uprkos pandemiji, uz poštovanje svih mera. "Možemo da konstatujemo da postoji ogroman interes, pre svega, industrijskih čeških kompanija za saradnju sa našim firmama, kao i o razmatranju mogućnosti njihovog investiranja", rekao je Vesović.

Kaže da su u Beogradu prisutne kompanije iz oblasti mašinske, automobilske, hemijske industrije, industrije za preradu voda, zaštite životne sredine i alternativnih izvora energije, kompanije koje ulažu u infrastrukturu, kao i one iz bankarskog i telekomunikacionog sektora, turizma i uslužnog sektora.

češki privrednici

Foto: PKS

Vesović ističe da danas u Srbiji posluje više od 200 kompanija sa većinskim češkim kapitalom. Izvoz u Češku je prošle godine, prema njegovim rečima, porastao uprkos pandemiji. Vesović kaže da Srbija više izvozi u Češku nego što uvozi. "Ono što Srbiju, pre svega, zanima jesu investicije i saradnja u visokim tehnologijama, tehnologijama koje su vezane za telekomunikacije i IT, ali i kreativne industrije", naveo je.

Predsednik Privredne komore Češke, Vladimir Dlouhi, istakao je da je današnji susret sa srpskom privredom prva poslovna misija koju je Privredna komora Češke organizovala od početka pandemije. "I to nešto govori", ukazao je Dlouhi, i dodao da se u Beogradu nalazi 20 veoma važnih čeških privrednika.

Istakao je da postoji konstantan rast u trgovinskoj razmeni između dve zemlje i pohvalio Srbiju što je prošle godine imala najmanji pad BDP-a u Evropi tokom pandemije. Dlouhi je uveren da će se ekonomski odnosi razvijati između dve zemlje u oblasti automobilske i mašinske industrije, IT sektora, energetike...

fabrika, radnik

Foto: Pixabay

Ukazao je i da je Češka četvrta zemlja po ulaganjima u Srbiji. Pohvalio je i što srpska vlada podržava strane investitore i što omogućava dobre uslove posovanja.

Generalni direktor "Srbija Kargo", Dušan Garibović, kaže da prisustvuje današnjem forumu u nameri da izvidi mogućnosti za saradnju sa privrednicima iz Češke. Ističe da je "Srbija Kargo" železničko preduzeće za prevoz robe železnicom i da već sarađuje sa Slovačkom i Češkom, kao i da rade prevoze prema Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj.

- U proteklom periodu smo imali bilateralne razgovore sa češkim kompanijama i nadamo se da ćemo te razgovore obnoviti i danas i eventualno uspostaviti neke nove komunikacije - rekao je Garibović.

Član borda direktora "Škode" navodi da je na Beogradu da ponudi mogućnost za investiranje u javni gradski saobraćaj i da će o tome razgovarati sa predstavnicima Grada Beograda. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2020. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Češkom je iznosila 1,16 milijardi evra. Ukupan izvoz u robi u Češku lani je iznosio 635,2 miliona evra, a u isto vreme je uvezeno 526,5 miliona evra robe.

Video: Čadež: Obezbedili smo 10.000 vakcina i za privrednike iz regiona

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    30. mart 2021 | 15:07

    Zasto da ne. Robovska radna snaga, ljudi ustupili placeve i njive drzavi da im ne uzme krov nad glavom za naduvane dugove mafijaskim drzavnim firmama i drzavi za poreze koje nemaju od cega da placaju jer ne rade. Sad mogu da rade za dzabe dok ne lipsu od gladi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>