• 3

Žene "kaskaju" za muškarcima 136 godina: Rade manje plaćene poslove, a stres se gomila

Ukupna razlika među polovima najmanja je u nordijskim zemljama, a prednjače Island, Norveška, Švedska, Finska

  • 3
Wellness, posao Foto: Shutterstock

Novi izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (WEF) procenjuje da će postizanje globalnog rodnog pariteta trajati skoro 136 godina, u odnosu na prethodnu procenu od oko 100 godina.

WEF taj paritet meri na četiri načina: ekonomsko učešće i mogućnosti, obrazovanje, zdravstvo i političko osnaživanje. Podaci koje je organizacija ispitala pokazali su da se jaz u političkom osnaživanju značajno povećao od izveštaja iz 2020. godine, dok se ekonomsko učešće tek neznatno poboljšalo.

- Nadamo se da će ovaj izveštaj služiti kao poziv na akciju liderima da postave rodni paritet kao centralni cilj naših politika i praksi, za upravljanje oporavkom nakon pandemije, a u korist ekonomije i našeg društva - rekla je Sadia Zahidi ispred Svetskog ekonomskog foruma.

Grupa je procenila da će ekonomskom jazu među polovima "za zatvaranje" biti potrebno još 268 godina. Ti podaci još uvek ne odražavaju u potpunosti uticaj pandemije, koja bi mogla pogoršati stvari. Napredak ka rodnom paritetu, čak, zastaje u nekoliko velikih ekonomija i industrija.

To je delimično zbog toga što su žene češće zaposlene u sektorima koji su najviše pogođeni karantinom, navodi se, u kombinaciji sa dodatnim pritiscima pružanja nege i brige kod kuće. Iako udeo žena među kvalifikovanim profesionalcima raste, razlike u prihodima i oskudan broj žena na rukovodećim mestima i dalje predstavljaju probleme, izvestio je WEF.

Žene su tokom pandemije izgubile posao po višim stopama od muškaraca, i zapošljavaju se sporije nego jači pol. Kada su se škole i druge ustanove zatvorile, žene su neproporcionalno preuzele brigu o deci, kao i kućne poslove i brigu o starijima. To je pojačalo stres i naštetilo njihovoj produktivnosti, prenosi CNN.

Ukupna razlika među polovima najmanja je u nordijskim zemljama, a prednjače Island, Norveška, Švedska, Finska. Sjedinjene Države zauzimaju 30. mesto po rodnom paritetu. Ujedinjene nacije su prošlog septembra procenile da bi posledice pandemije mogle "gurnuti" još 47 miliona žena u siromaštvo.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krkan

    31. mart 2021 | 10:24

    Evo ja nudim duplu dnevnicu za zenu koja hoce da cepa drva.

  • Pančevac

    31. mart 2021 | 09:33

    Ako žena radi isti posao, a pristaje na manju platu, zašto bi neko hteo da zaposli muškarca? A opet, navodno su žene diskriminisane i pri zapošljavanju. Ispadne da su poslodavci spremni da plate više za isti posao samo da bi nekog diskriminisali. Jel vam to zvuci logično, naročito kod privatnika?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>