• 3

Žene "kaskaju" za muškarcima 136 godina: Rade manje plaćene poslove, a stres se gomila

Ukupna razlika među polovima najmanja je u nordijskim zemljama, a prednjače Island, Norveška, Švedska, Finska

  • 3
Wellness, posao

Foto: Shutterstock

Novi izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (WEF) procenjuje da će postizanje globalnog rodnog pariteta trajati skoro 136 godina, u odnosu na prethodnu procenu od oko 100 godina.

WEF taj paritet meri na četiri načina: ekonomsko učešće i mogućnosti, obrazovanje, zdravstvo i političko osnaživanje. Podaci koje je organizacija ispitala pokazali su da se jaz u političkom osnaživanju značajno povećao od izveštaja iz 2020. godine, dok se ekonomsko učešće tek neznatno poboljšalo.

- Nadamo se da će ovaj izveštaj služiti kao poziv na akciju liderima da postave rodni paritet kao centralni cilj naših politika i praksi, za upravljanje oporavkom nakon pandemije, a u korist ekonomije i našeg društva - rekla je Sadia Zahidi ispred Svetskog ekonomskog foruma.

Grupa je procenila da će ekonomskom jazu među polovima "za zatvaranje" biti potrebno još 268 godina. Ti podaci još uvek ne odražavaju u potpunosti uticaj pandemije, koja bi mogla pogoršati stvari. Napredak ka rodnom paritetu, čak, zastaje u nekoliko velikih ekonomija i industrija.

To je delimično zbog toga što su žene češće zaposlene u sektorima koji su najviše pogođeni karantinom, navodi se, u kombinaciji sa dodatnim pritiscima pružanja nege i brige kod kuće. Iako udeo žena među kvalifikovanim profesionalcima raste, razlike u prihodima i oskudan broj žena na rukovodećim mestima i dalje predstavljaju probleme, izvestio je WEF.

Žene su tokom pandemije izgubile posao po višim stopama od muškaraca, i zapošljavaju se sporije nego jači pol. Kada su se škole i druge ustanove zatvorile, žene su neproporcionalno preuzele brigu o deci, kao i kućne poslove i brigu o starijima. To je pojačalo stres i naštetilo njihovoj produktivnosti, prenosi CNN.

Ukupna razlika među polovima najmanja je u nordijskim zemljama, a prednjače Island, Norveška, Švedska, Finska. Sjedinjene Države zauzimaju 30. mesto po rodnom paritetu. Ujedinjene nacije su prošlog septembra procenile da bi posledice pandemije mogle "gurnuti" još 47 miliona žena u siromaštvo.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krkan

    Evo ja nudim duplu dnevnicu za zenu koja hoce da cepa drva.

  • Pančevac

    Ako žena radi isti posao, a pristaje na manju platu, zašto bi neko hteo da zaposli muškarca? A opet, navodno su žene diskriminisane i pri zapošljavanju. Ispadne da su poslodavci spremni da plate više za isti posao samo da bi nekog diskriminisali. Jel vam to zvuci logično, naročito kod privatnika?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke