• 6
 ≫ 

U bogate zemlje stizalo je 39 miliona vakcina, dok je jedna siromašna nacije dobijala samo 25 doza

 ≫ 

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u januaru da je u 49 bogatijih zemalja otišlo više od 39 miliona vakcina, dok je jedna siromašnija nacija imala samo 25 doza

  • 6
AstraZeneca AstraZeneka vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Farmaceutske kompanije koje proizvode vakcinu protiv kovida-19 trebalo bi da naprave dovoljno za sve na svetu ili da dobrovoljno predaju svoju tehnologiju zemljama u razvoju - navodi nova šefica Svetske trgovinske organizacije (WTO), dr Ngozi Okondžo-Iveala.

Kaže da "nije prihvatljivo ostaviti siromašnije zemlje na kraju reda za vakcine". Ukazala je i na dogovor kompanije "AstraZeneca" o prenošenju svog znanja (know-how) masovnom proizvođaču vakcina u Indiji. Smatra da bi takvo dobrovoljno licenciranje moglo spasiti mnogo više ljudi.

- U zemljama u razvoju postoje neki kapaciteti koji se sada ne koriste. Hajde da imamo isti takav dogovor kao "AstraZeneca" sa Serum Institutom u Indiji - rekla je za BBC i pozvala i ostale proizvođače da slede taj primer, između ostalih - Novavax i J&J.

Dr Okonžo-Iveala je početkom marta postala generalni direktor Svetske trgovinske organizacije, a priznaje da su njeni članovi podeljeni kada je reč o "popuštanju pravila" o intelektualnoj svojini, tako da više proizvođača lekova može da pravi problem u vezi s ovom idejom.

Pitanje su pogurale Indija, Južna Afrika i desetine siromašnijih zemalja koje žele slobodnu proizvodnju vakcine. Bogatije zemlje  se odupiru takvom potezu, iako je Bajdenova administracija nagovestila da razmatra slične planove.

- Vrsta nejednakosti koju vidimo u pristupu vakcinama zaista nije prihvatljiva, ne možete imati situaciju u kojoj je, znate, 10 zemalja primenilo 70% doza vakcine u svetu, a postoje zemlje da nemaju jednu dozu - dodala je nova šefica Svetske trgovinske organizacije.

Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Mnoge države u razvijenom svetu, koje su počele procese vakcinacije pre nekoliko meseci, suočile su se sa kritikama zbog kupovine ili naručivanja više vakcina nego što im je potrebno. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u januaru da je u 49 bogatijih zemalja otišlo više od 39 miliona vakcina, dok je jedna siromašnija nacija imala samo 25 doza.

Ali, mnoge bogatije zemlje su naručivale doze kod farmaceutskih kompanija pre nego što su znale da li će vakcina u razvoju biti efikasna. Oni su štitili svoje opklade - realizujući višestruke porudžbine, u nadi da će bar neka od njih biti uspešna.

Velika Britanija, koja je naručila 400 miliona doza vakcina i ostaće joj još mnogo, rekla je da će većinu svog viška vakcina donirati siromašnijim zemljama.

Video: Čadež: Obezbedili smo 10.000 vakcina i za privrednike iz regiona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>